Η μεταφορά συντελεστή και πάλι στο προσκήνιο

Η μεταφορά συντελεστή και πάλι στο προσκήνιο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 450.000 τετραγωνικά μέτρα αξίας 184 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σήμερα οι τίτλοι μεταφοράς συντελεστή δόμησης που δεν έχουν ακόμα «χρησιμοποιηθεί». Η συσσώρευση αδιάθετων τίτλων αποτελεί εδώ και χρόνια ένα βασικό πρόβλημα το οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπάθησε και πάλι πριν από ένα έτος να λύσει μέσω νέων ρυθμίσεων. Ειδικοί επιστήμονες πάντως εκτιμούν ότι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί μέχρι την επαναλειτουργία του θεσμού είναι μακρύς και για το λόγο αυτό πρέπει άμεσα να ανοίξει και πάλι ο διάλογος.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας Χωροταξίας και το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του ΕΜΠ διοργανώνουν στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ επιστημονική διημερίδα με θέμα τη συμβολή της μεταφοράς συντελεστή στον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις δυνατότητες και τους κίνδυνοι από την επανενεργοποίηση του (με τις διατάξεις του ν. 4495/2017).

«Μέχρι σήμερα η μεταφορά συντελεστή δεν έχει αξιοποιηθεί ως εργαλείο πολεοδομικών παρεμβάσεων, παρά μόνο ως μέθοδος αποζημίωσης ιδιοκτητών διατηρητέων ή ρυμοτομούμενων ακινήτων», λέει ο Βασίλης Γκοιμίσης, αρχιτέκτονας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της διημερίδας. «Ένα παράδειγμα: όταν εντάσσεται μια περιοχή στο σχέδιο πόλης, θα μπορούσε να δομείται με έναν συγκεκριμένο συντελεστή και όποιος όποιος επιθυμεί να χτίσει περισσότερο, μέχρι κάποιο όριο, να πρέπει να αγοράσει τίτλους μεταφοράς συντελεστή. Αυτή είναι μια εφαρμογή πιο ορθή από την προσπάθεια χρήσης του σε ήδη χτισμένες περιοχές».

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, στη χώρα μας έχουν συνολικά εκδοθεί 244.000 τίτλοι μεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα και 184.000 τίτλοι από ρυμοτομούμενα ακίνητα. Οι τίτλοι που δεν έχουν ακόμα «υλοποιηθεί» υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν 450.000 τετραγωνικά μέτρα, με την αξία τους (βάσει αντικειμενικής αξίας) να υπολογίζεται στα 184 εκατ. ευρώ. Με τις πρόσφατες ρυθμίσεις η Πολιτεία απαγόρευσε την πώληση των τίτλων (καθώς υπήρχαν ενδείξεις συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ανενεργών τίτλων από μικρό αριθμό εταιριών) και προέβλεπε τη δημιουργία μας «τράπεζας» η οποία θα διαχειρίζεται την αγορά και πώλησή τους.

«Για να λειτουργήσει η τράπεζα θα χρειαστεί το λιγότερο μια τριετία, καθώς δεν έχουν ακόμα γίνει μελέτες για τις ζώνες υποδοχής συντελεστή», λέει ο κ. Γκοιμίσης. «Επομένως ή θα πρέπει να διατεθεί άμεσα χρηματοδότηση, ώστε να αρχίσει η τράπεζα να εξαγοράζει τους ανενεργούς τίτλους, ή θα πρέπει να δρομολογηθεί η πώλησή τους για την οικοδόμηση σε ΕΣΧΑΔΑ (σσ. σε μεγάλες οργανωμένες επενδύσεις σε δημόσια ακίνητα) ή στις υπόλοιπες περιπτώσεις που προβλέπει ο οικοδομικός κανονισμός. Παράλληλα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους δήμους για να χωροθετήσουν ζώνες υποδοχής συντελεστή. Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσει μια ειλικρινής συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους, Πολιτεία, επιστήμονες και ενδιαφερόμενους προκειμένου για να βρεθεί μια ισορροπημένη και λειτουργική λύση».

Βρείτε το πρόγραμμα της διημερίδας στη διεύθυνση https://metaforasd.wixsite.com/protovouliamsd

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή