ΙΓΜΕ για την κατολίσθηση στην Πρέβεζα: Μία από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα

ΙΓΜΕ για την κατολίσθηση στην Πρέβεζα: Μία από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοινότητα Κρυοπηγής, η οποία είναι αντιμέτωπη με γεωλογικό κατολισθητικό φαινόμενο τον τελευταίο μήνα, ζητούν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Πρέβεζας, μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης, Στράτος Ιωάννου και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο δήμαρχος Πρέβεζας, Χρήστος Μπαΐλης, ο πρόεδρος της Κρυοπηγής, Νίκος Ντελής, στελέχη της διοίκησης του ΙΓΜΕ με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή, Δημήτρη Τσαγκά και τον διευθυντή της Περιφερειακής Μονάδας του ΙΓΜΕ, Ευάγγελο Νικολάου, καθώς και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕ, της Δασικής Υπηρεσίας, των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας, περιφερειακοί σύμβουλοι, κάτοικοι και φορείς.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να προχωρήσει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, άμεσα, σε γεωλογική μελέτη της περιοχής για τη θωράκισή της και η δαπάνη να καλυφθεί από πιστώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου.

Παράλληλα, εξετάστηκε και η δυνατότητα ανταλλαγής των κτημάτων που έχουν εξαφανιστεί λόγω των κατολισθήσεων με άλλες δημόσιες εκτάσεις, κατάλληλες για καλλιέργειες, θέμα το οποίο έθεσε ο κ. Καχριμάνης.

Οι υπεύθυνοι του ΙΓΜΕ έκαναν λόγο για μία από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, ωστόσο ήταν καθησυχαστικοί ότι ο οικισμός δεν κινδυνεύει.

Όπως διευκρίνισαν, ο οικισμός δεν κινδυνεύει αυτήν τη στιγμή, ωστόσο το Ινστιτούτο εκπονεί αναλυτική μελέτη για υποβολή προγράμματος προστασίας της περιοχής.

Ο κ. Μπάρκας δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης σε ειδικό καθεστώς αποζημιώσεων, όπως συνέβη και με τους πλημμυροπαθείς του Λούρου.

Ο κ. Μπαΐλης μίλησε για τις ενέργειες που έχει κάνει ο ίδιος. Όπως ανέφερε, έχει ενημερώσει για την υπόθεση το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να καταγράψουν, αλλά και να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι το γεωλογικό φαινόμενο ξεκίνησε στην Κρυοπηγή στις 27 Μαρτίου, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και έχει εξαφανίσει ελαιώνες, δρόμους και αγροτικές εγκαταστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή