Το μεγαλύτερο θερμοκήπιο «αναγεννήθηκε»

Το μεγαλύτερο θερμοκήπιο «αναγεννήθηκε»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 15.000 νέους γυάλινους πίνακες, οι βασιλικοί βοτανικοί κήποι της Βρετανίας στο Κιου θα ξανανοίξουν το διάσημο θερμοκήπιό τους μετά πενταετή ανακαίνιση, που στοίχισε 41 εκατομμύρια στερλίνες. Περισσότερα από 69.000 αντικείμενα καθαρίστηκαν και αντικαταστάθηκαν στο τεράστιο γυάλινο κτίριο που είναι γνωστό ως το μεγαλύτερο βικτωριανό θερμοκήπιο, και είναι πατρίδα περίπου δέκα χιλιάδων φυτών ανάμεσα στα οποία και κάποια από τα σπανιότερα είδη από τα θερμά κλίματα του κόσμου. Το θερμοκήπιο, το οποίο έχει έκταση 4.880 τετραγωνικών μέτρων, βρισκόταν σε κατάσταση κατάρρευσης, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο μεγάλο θερμοκήπιο συγκεντρώνονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο. Το θερμοκήπιο παρέμεινε κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακαίνισης με μία τέντα, που μπορούσε να σκεπάσει τρία αεροσκάφη Boeing 747, να καλύπτει το κτίριο στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.

Το τεράστιο έργο απαίτησε 180 χιλιόμετρα σκαλωσιές, 5.280 λίτρα μπογιάς και εργάστηκαν εκεί περισσότεροι από 400 άνθρωποι με την εποχή της επαναφύτευσης να αρχίζει τον Σεπτέμβριο. Το θερμοκήπιο θα ανοίξει τις θύρες του στο κοινό αύριο Σάββατο 5 Μαΐου. Το πελώριο θερμοκήπιο στεγάζει σήμερα περίπου δέκα χιλιάδες φυτά από τα θερμά και εύκρατα κλίματα από ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσά τους βρίσκονται και κάποια εξαιρετικά σπάνια είδη, που δεν υπάρχουν παρά σε βοτανικούς κήπους. Ενα από αυτά είναι το εξαιρετικά σπάνιο Encephalartos woodii από τη Νότια Αφρική, το οποίο δεν υπάρχει πια στη φύση και βρίσκεται μόνο σε βοτανικούς κήπους και ιδιωτικές συλλογές. Το δένδρο έχει πάρει το όνομα του «πιο μοναχικού δένδρου στον κόσμο» διότι παραμένουν εν ζωή μόνο αρσενικά φυτά, καθένα από τα οποία ένας κλώνος του δένδρου που βρίσκεται στους Κήπους Κιου. Το φυτό συλλέχθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Κάποια φυτά έχουν θηλυκά και αρσενικά μέρη, αλλά αυτό το είδος απαιτεί την ύπαρξη θηλυκού προκειμένου να δημιουργήσει σπόρους.

Πληθυσμός ασφαλείας

Ο βοτανολόγος Σκοτ Τέιλορ, ο οποίος εποπτεύει το τεράστιο θερμοκήπιο, εξήγησε ότι οι κυνηγοί των φυτών αναζητούν ένα θηλυκό δένδρο προκειμένου να αναπαραχθεί το Encephalartos woodii. Κι επίσης επισήμανε την σημασία που έχει να υπάρχει ένας πληθυσμός ασφαλείας για καθένα από τα φυτά που κινδυνεύουν με αφανισμό. «Εχουμε μια πολύ σημαντική εργασία να εξακολουθήσουμε», δήλωσε ο Τέιλορ. «Κάποια φυτά ζουν σε πολύ περιορισμένους αριθμούς στη φύση, μια δασική πυρκαγιά, ένας σεισμός και όλα τελείωσαν», κατέληξε.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο δήλωσε ότι πάνε πολλά χρόνια που έχει να επισκεφθεί τους Κήπους Κιου. «Οταν δούλευα στο BBC και έμενα στο γραφείο μου και με έπιανε πραγματική κατάθλιψη, πήγαινα στους Κήπους Κιου τα Σαββατοκύριακα και ανέπνεα βαθιά επειδή υπήρχε η μυρωδιά των τροπικών. Τα είδη φυτών κινδυνεύουν με αφανισμό όπως και τα είδη ζώων. Ετσι οι Κήποι Κιου είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός», κατέληξε ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή