Επενδυτικά κεφάλαια για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου

Επενδυτικά κεφάλαια για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι επενδυτές τοποθετούνται σε τομείς της οικονομίας που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μέσα από τις επενδύσεις αυτές μπορεί να σχηματίσει κανείς μια εικόνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Αντιπλημμυρικά έργα στις ακτές της θάλασσας, εργοστάσια αφαλάτωσης σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες στην ξηρασία και νέες μέθοδοι καλλιέργειας της γης προσελκύουν σήμερα επενδυτικά κεφάλαια.

Τα σημάδια είναι ήδη ανησυχητικά. Εδώ και μία διετία, οι ΗΠΑ έχουν υποστεί έναν μεγάλο αριθμό ακραίων καιρικών φαινομένων (τυφώνες, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.). Η κατασκευή φραγμάτων στις ακτογραμμές είναι μία από τις επενδύσεις που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της JPMorgan Asset Management. Επιστήμονες διαβλέπουν τη δραματική άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέσα στα επόμενα χρόνια και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το 40% των Αμερικανών που κατοικούν στην ακτογραμμή. «Η κατασκευή φραγμάτων προστασίας από καταιγίδες στη Νέα Υόρκη και τμήματα του Νιου Τζέρσεϊ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 2,7 εκατ. δολ. ανά μέτρο», γράφει ο Μάικλ Σέμπαλεστ, ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της JPMorgan Asset Management σε ειδική έκδοση της αμερικανικής τράπεζας που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο. Προσέθεσε πως οι κυβερνήσεις θα συναντήσουν τεράστια προβλήματα για να χρηματοδοτήσουν τόσα μεγάλα έργα, καταλήγοντας στην έκδοση ομολόγων ή την απευθείας ιδιωτικοποίηση.

Μία άλλη σοβαρή διάσταση της κλιματικής αλλαγής είναι η ξηρασία. Την τελευταία τριετία καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η WWF προειδοποιεί σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο πως η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην αύξηση της θερμοκρασίας, με λιγότερες βροχοπτώσεις και αισθητά υψηλότερες θερμοκρασίες. Στις ΗΠΑ, οι εκπομπές ρύπων έφθασαν πέρυσι σε ιστορικό υψηλό μαζί με τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. «Σε αυτή τη φάση δεν μπορεί κανείς να σταματήσει την κλιματική αλλαγή», σχολιάζει ο Τζέιμς Εβερτ, συνέταιρος και συνιδρυτής της Ecosystem Intergrity Management, μιας εταιρείας που επενδύει σε καινοτομίες που βρίσκεται στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. «Λίγο έως πολύ κάθε οικοσύστημα στον κόσμο θα υποστεί αλλαγές. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα». Εως σήμερα οι επενδύσεις που αφορούσαν το περιβάλλον επικεντρώνονταν, κυρίως, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Σήμερα οι επενδυτές αρχίζουν να ασχολούνται με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Το περιθώριο επιλογών των επενδυτών διευρύνεται, ως εκ τούτου, όσο εξερευνώνται τρόποι για την καταπολέμηση διάφορων πτυχών της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης των υδάτων. Ο Τζέι Κοχ, συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Lightsmith Group, επισημαίνει πως «προτιμώ να χαράξω μια επενδυτική στρατηγική ώστε να είμαι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο ακόμη και εάν δεν είναι 100% επιτυχημένη».

Μεταβολές αναμένονται, επίσης, στον τομέα της παραγωγής τροφίμων. Καθώς το εξωτερικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτο, μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στις καλλιέργειες εσωτερικού χώρου και στις υδατοκαλλιέργειες. Επενδυτικές ευκαιρίες στον αγροτικό κλάδο, στις ασφάλειες, στον κλάδο υγείας και στα ακίνητα θα ανοιχτούν όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η κλιματική αλλαγή. Αν και δεν δέχτηκε να μιλήσει για την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας του Voloridge Investment Management LLC, ο Ντέιβιντ Βόγκελ αποκάλυψε πως έχει αγοράσει εκτάσεις γης σε περιοχές της Φλόριντα με υψηλό υψόμετρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή