Ασκηση στην τρίτη ηλικία κατά της άνοιας

Ασκηση στην τρίτη ηλικία κατά της άνοιας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοφτερό το μυαλό και η μνήμη των ηλικιωμένων που δεν μένουν σωματικά αδρανείς. Οι ηλικιωμένοι που δεν το βάζουν κάτω αλλά κινούνται περισσότερο, είτε κάνοντας καθημερινά κάποιες ασκήσεις είτε απλώς κάνοντας τις καθημερινές τους δουλειές μέσα και έξω από το σπίτι, έχουν πολλαπλά οφέλη, καθώς διατηρούν καλύτερα τη μνήμη τους και τις νοητικές ικανότητές τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες που αναδεικνύουν τη ζωτική σημασία της κινητικότητας στην τρίτη ηλικία. Και τα νέα είναι ακόμα καλύτερα, αφού η έρευνα δείχνει ότι τα οφέλη αυτά είναι υπαρκτά ακόμη και για όσους ηλικιωμένους έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν συμπτώματα γεροντικής άνοιας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής του δρος Αρον Μπούσμαν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας μελέτησαν 454 άτομα, εκ των οποίων τα 191 είχαν συμπτώματα άνοιας. Ολοι οι συμμετέχοντες έκαναν νοητικά-μνημονικά τεστ κάθε 20 χρόνια, ενώ είχαν συμφωνήσει να δωρίσουν τους εγκεφάλους τους για έρευνά μετά τον θάνατό τους (μέση ηλικία θανάτου τα 91 έτη).

Περίπου δύο χρόνια πριν από τον θάνατό τους, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να φορέσουν μια συσκευή στον καρπό του χεριού τους, η οποία παρακολουθούσε σε 24ωρη βάση τις παραμικρές σωματικές κινήσεις τους. Μετά τον θάνατο ακολούθησε εξέταση του εγκεφαλικού ιστού για την αναζήτηση ενδείξεων Αλτσχάιμερ και άνοιας, ενώ έγινε συσχέτιση της κατάστασης κάθε εγκεφάλου με την κινητικότητα του ανθρώπου όσο ζούσε. Διαπιστώθηκε ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής κινητικότητας κάθε είδους (από το απλό περπάτημα και τις δουλειές του σπιτιού έως τις γυμναστικές ασκήσεις) συνδέονται με καλύτερες μνημονικές και νοητικές επιδόσεις ενός ηλικιωμένου.

Ακόμη, όσο πιο κινητικός είναι κάποιος, τόσο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας. Αλλά ακόμη και άνθρωποι με ενδείξεις Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη, είχαν καλύτερη μνημονική και νοητική λειτουργία, όταν δεν ήταν αδρανείς σωματικά. «Η άσκηση είναι φθηνός τρόπος να βελτιώσει κανείς την υγεία του και η μελέτη μάς δείχνει ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Μπούσμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή