Οδηγός επιβίωσης από το «κύμα» της εποχικής γρίπης

Οδηγός επιβίωσης από το «κύμα» της εποχικής γρίπης

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επάνοδος της πανδημικής γρίπης Α (Η1Ν1), η οποία συνήθως πλήττει μικρότερες ηλικίες και προκαλεί σε μεγάλη σχετικά συχνότητα σοβαρά περιστατικά, χαρακτηρίζει τη φετινή δραστηριότητα της νόσου. Το κύμα της εποχικής γρίπης «φουσκώνει» διαρκώς, ήδη μικρές «επιδημίες» πλήττουν τα σχολεία και οι ειδικοί γιατροί συστήνουν εγρήγορση, ειδικά στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Η «Κ», με τη βοήθεια του αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα, δίνει μία εικόνα της φετινής επιδημίας αλλά και συμβουλές για τους πολίτες μέσα από επτά ερωτήσεις-απαντήσεις.

– Πώς εξελίσσεται η εποχική γρίπη αυτήν την περίοδο;

– Η δραστηριότητα της γρίπης είναι αυτή τη στιγμή υψηλή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι κατά μέσον όρο στις χώρες της Ευρώπης πάνω από το 45% των δειγμάτων που συλλέγονται από ασθενείς με ίωση είναι θετικό στη γρίπη. Στη χώρα μας, το ποσοστό των θετικών για γρίπη δειγμάτων ήταν την περασμένη εβδομάδα 54,3%. Περίπου το 7% των ασθενών ηλικίας 15 έως 64 ετών, που επισκέφθηκαν γιατρό, είχε συμπτώματα γρίπης, ενώ αυξάνεται διαρκώς και ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών της νόσου: έως και την περασμένη Πέμπτη είχαν καταγραφεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 64 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ λόγω γρίπης, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων νόσησε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

– Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της επιδημίας φέτος;

– Αυτό που παρατηρείται φέτος είναι ότι κυριαρχεί η γρίπη τύπου Α, σε αντίθεση με πέρυσι που ταλαιπώρησε τον πληθυσμό η γρίπη τύπου Β. Κατά τη φετινή περίοδο σε όλη την Ευρώπη το 98,8% των περιστατικών γρίπης είναι τύπου Α. Ειδικά στα σοβαρά περιστατικά με νοσηλεία στις μονάδες εντατικής θεραπείας, επικρατεί η γρίπη Α (Η1Ν1) σε ποσοστό 84,4%.

– Tι σημαίνει στην εξέλιξη της φετινής επιδημίας η επικράτηση της γρίπης Α (Η1Ν1);

– Αν και είναι νωρίς ακόμα για ασφαλείς προβλέψεις, είναι γνωστό ότι σε αντίθεση με τη γρίπη τύπου Β που πλήττει περισσότερο τους ηλικιωμένους, αυτός ο υπότυπος έχει μία «προτίμηση» σε νεότερες ηλικίες. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση ηλικία των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ελλάδα είναι τα 61 έτη (25 ετών είναι ο νεότερος ασθενής). Επιπλέον, κατά τις επιδημικές εξάρσεις της γρίπης Α καταγράφονται συνήθως περισσότερες νοσηλείες σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών της νόσου.

– Εχει κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα η γρίπη φέτος;

– Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα, ενώ τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Αυτό που παρατηρούν φέτος οι γιατροί στους ασθενείς που απευθύνονται στα νοσοκομεία είναι ότι εμφανίζουν κυρίως ξερόβηχα, υψηλό πυρετό και έντονους πόνους σε μυς και αρθρώσεις.

– Ποιες είναι οι συστάσεις των ειδικών για την πρόληψη των επιπλοκών της γρίπης;

– Οσο πιο καλά προετοιμασμένος είναι ο πληθυσμός από πλευράς αντιγριπικού εμβολιασμού αλλά και έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας τόσο το καλύτερο. Αν και η περίοδος αντιγριπικού εμβολιασμού έχει παρέλθει, το εμβόλιο μπορεί να γίνει και τώρα. Επιπλέον, οι ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως άτομα άνω των 60 ετών, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, παχύσαρκοι και έγκυοι), όσοι εμφανίζουν έντονα συμπτώματα ακόμα και από το κεντρικό νευρικό σύστημα (π.χ. σύγχυση), αλλά και όσοι δουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, ειδικά εάν έχει προηγηθεί διάστημα κατά το οποίο αυτά υποχώρησαν, πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Σε περιορισμό

– Τι πρέπει να κάνει όποιος αρρωστήσει;

– Να μείνει σπίτι του για όσο διάστημα διαρκούν τα συμπτώματα. Αυτό ισχύει για όλους, και κυρίως για τα παιδιά, αλλά και για όσους εργάζονται σε κλειστούς χώρους με πολλούς υπαλλήλους. Η παραμονή στο σπίτι, αφενός, αποτρέπει η μετάδοση της νόσου, αφετέρου βοηθάει στην ταχεία ανάρρωση. Για την αντιμετώπιση της γρίπης απαιτούνται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος και λήψη αντιπυρετικών και παυσίπονων. Και φυσικά, κάθε ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ιδίως εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται.
 
– Εάν ο ασθενής με γρίπη μένει στον ίδιο χώρο με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πώς μπορεί να τα προστατέψει;
– Οφείλει να κρατήσει απόσταση για να μη μεταδώσει τη νόσο, να καλύπτει το στόμα και τη μύτη όταν βήχει ή φταρνίζεται, να πλένει συχνά τα χέρια του, ή και να φοράει μάσκα για να μη μεταδώσει τον ιό. Μπορεί ακόμη και να αναζητήσει ιατρική συμβουλή για ενδεχόμενη προφύλαξη με χορήγηση φαρμάκων στα ευπαθή άτομα που μένουν μαζί του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή