Κάνοντας τους καρκινοπαθείς να χαμογελούν

Κάνοντας τους καρκινοπαθείς να χαμογελούν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές και σημαντικές είναι οι εξελίξεις που καταγράφονται στον τομέα των θεραπειών που διευκολύνουν και επιμηκύνουν τη ζωή των καρκινοπαθών ασθενών. Ενδεικτικά, μια νέα μέθοδος, η οποία εμποδίζει την απώλεια μαλλιών σε ασθενείς με καρκίνο κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βουλγαρία.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Σερντίκα, Μεθόδι Γιάνκοφ, εξήγησε ότι η θεραπεία είναι ακίνδυνη και δοκιμάστηκε με ποσοστό επιτυχίας 85%. Εφαρμόστηκε μάλιστα παράλληλα με τη χημειοθεραπεία. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με αυτή την τεχνολογία, με ποσοστό επιτυχίας 85% πλήρους κατακράτησης μαλλιών, σημείωσε ο κ. Γιάνκοφ. Η ειδική συσκευή για τη θεραπεία χρησιμοποιείται κυρίως σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Kαι ενώ οι αντικαρκινικές θεραπείες εξελίσσονται, οι ερευνητές γνωρίζουν όλο και περισσότερα για κάποιες μορφές καρκίνου και ιδιαίτερα για τους μηχανισμούς που πυροδοτούν την εμφάνισή τους, γεγονός που εξοπλίζει καλύτερα την επιστημονική φαρέτρα προκειμένου να καταπολεμήσει τη νόσο.

Σημαντικές είναι και οι έρευνες για τις σπανιότερες μορφές καρκίνου, όπως είναι αυτός του πρωκτού. Οπως φαίνεται ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και έναντι του οποίου υπάρχει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, ενοχοποιείται για το 79% των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

Ο καρκίνος του πρωκτού είναι διαφορετικός και λιγότερο κοινός από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι σπάνιος, αλλά, δυστυχώς, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία καρκίνου, το 2017 στις ΗΠΑ σημειώθηκαν περίπου 8.200 νέες περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 5.250 σε γυναίκες και οι 2.950 σε άνδρες. Από τους ασθενείς αυτούς, περίπου 1.100 άτομα αναμένεται να πεθάνουν μέχρι το 2022, κατά αναλογία, 650 γυναίκες και 450 άνδρες. Ο καρκίνος του πρωκτού είναι σπάνιος πριν από την ηλικία των 35 χρόνων και η μέση ηλικία διάγνωσης είναι κοντά στα 60 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή