Γενικός προσυμπτωματικός έλεγχος για την ηπατίτιδα C

Γενικός προσυμπτωματικός έλεγχος για την ηπατίτιδα C

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγραμμα γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για την ηπατίτιδα C, με βασικό στόχο να μειωθεί το ποσοστό των πολιτών που ενώ έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν το γνωρίζουν, εφαρμόζεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Οπως ανακοίνωσε χθες ο Σύλλογος Ασθενών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας», πλέον, όσοι γιατροί εισέρχονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για να εκδώσουν συνταγή σε άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, θα λαμβάνουν αυτόματη ειδοποίηση με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου, η οποία θα τους ενημερώνει ότι ο εξεταζόμενος θα πρέπει να ελεγχθεί για αντίσωμα ηπατίτιδας C. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα –άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980– επιλέχθηκε με το σκεπτικό ότι η πλειονότητα των ατόμων που ανήκουν σε αυτή δεν έχουν ελεγχθεί για ηπατίτιδα C. Υπενθυμίζεται ότι η ηπατίτιδα C εντάχθηκε ως νόσος υπό εξέταση στον ορολογικό έλεγχο του αίματος το 1992.

Η πρωτοβουλία, η οποία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της επιτροπής που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση και παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων), έχει στόχο την αύξηση του ποσοστού των διαγνωσμένων ασθενών, το οποίο σήμερα δεν ξεπερνά στη χώρα μας το 20%.

Οπως αναφέρεται στο εθνικό σχέδιο δράσης του υπουργείου, στη χώρα μας εκτιμάται ότι περίπου 168.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό και 134.000 άτομα έχουν χρόνια ηπατίτιδα C. Οι νέες μολύνσεις ετησίως υπολογίζονται σε 3.700, εκ των οποίων 2.950 γίνονται χρόνιες. Το 80% των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C δεν γνωρίζει ότι έχει τη λοίμωξη. Και αυτό, όταν η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναζήτηση της αποτελεσματικής θεραπείας η οποία καταπολεμά τον ιό της ηπατίτιδας C.

Η εκρίζωση της νόσου μέχρι το 2030 αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει και η χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το εθνικό σχέδιο δράσης έχει θέσει ως βασικές ενέργειες, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ποσοστού των διαγνωσμένων ασθενών στον γενικό πληθυσμό από 20% που είναι σήμερα σε 40% το 2020 και 90% το 2030, μείωση του επιπολασμού της ηπατίτιδας C στους νέους χρήστες ναρκωτικών ουσιών –που αποτελούν μια ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα πληθυσμού για μόλυνση από τον ιό– κατά 80% έως το 2030. Εκτός από προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, περιλαμβάνει ως δράσεις ενημερωτικές εκστρατείες και ενίσχυση των ηπατολογικών κέντρων στα νοσοκομεία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή