Ηχος και φως κατά του Αλτσχάιμερ;

Ηχος και φως κατά του Αλτσχάιμερ;

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Θα μπορούσαν τα μάτια των ανθρώπων και τα αυτιά τους να διορθώσουν την καταστροφή που έχει συντελεστεί στον εγκέφαλό τους από τη νόσο του Αλτσχάιμερ; Κοιτώντας απλώς σε φώτα που αναβοσβήνουν ή ακούγοντας ήχους που τρεμοπαίζουν; 

 
Μια νέα μελέτη της οποίας ηγείται η διάσημη νευροεπιστήμων του ΜΙΤ Λι Χουέι Τσάι, δίνει σοβαρές ελπίδες προς αυτήν την κατεύθυνση. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ποντίκια που έχουν συμπτώματα ανάλογα με αυτά της νόσου Αλτσχάιμερ όταν εκτεθούν σε φωτορυθμικά και ήχους που ανοιγοκλείνουν, παρουσιάζουν βελτιωμένες νοητικές λειτουργίες, ενώ ταυτόχρονα φθίνουν τα τοξικά επίπεδα πρωτεϊνών τους που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.
 
Επιπλέον, η ηχητική επένδυση φαίνεται ότι έκανε τα ποντίκια να έχουν καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της κατανόησης και της μνήμης, όπως την πλοήγηση και την αναγνώριση αντικειμένων. Ασφαλώς οι άνθρωποι δεν είναι ποντίκια. Πολλά από τα φάρμακα που βοήθησαν τα ποντίκια με συμπτώματα Αλτσχάιμερ δεν αποδείχθηκαν εξίσου ευεργετικά για τους πάσχοντες από τη νόσο, η οποία σημειωτέον πλήττει 44 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 5,5 εκατομμύρια είναι Αμερικανοί.

 
Παράλληλα, επειδή η τεχνική δεν έχει μακροπρόθεσμες επιδράσεις, τα αποτελέσματα ατονούν μια εβδομάδα αφότου έχουν σταματήσει τα ερεθίσματα, οποιαδήποτε θεραπεία προκύψει από την έρευνα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται συστηματικά. Ωστόσο, το γεγονός ότι η μη παρεμβατική καθημερινή έκθεση στο φως και στον ήχο δύναται να έχει τόσο σημαντικά αποτελέσματα σε ποντίκια, αποτελεί επαρκή λόγο αισιοδοξίας για πολλούς επιστήμονες. «Είναι συναρπαστικό, το πιστεύω», λέει ο δρ Λέναρντ Μούκε, διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογικών Ασθενειών του Γκλάντστοουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή