ΥΓΕΙΑ

Νέα θεραπεία για την επιλόχειο κατάθλιψη

nea-therapeia-gia-tin-epilocheio-katathlipsi-2305993

To πρώτο φάρμακο για την επιλόχειο κατάθλιψη εγκρίθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την Τρίτη. Πρόκειται για μία κίνηση που θα ανοίξει τον δρόμο για την ίαση αυτής της σοβαρής κατάστασης, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Το φάρμακο δρα με μεγάλη ταχύτητα, εντός 48 ωρών, κάτι που αποτελεί σημαντική βελτίωση, καθώς τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά χρειάζονται δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να δράσουν. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η θεραπεία θα ανακουφίσει αμέσως τις νέες μητέρες, τις οποίες η κατάθλιψη αποτρέπει από το να φροντίσουν το νεογνό τους, όπως είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική του ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία στις επτά Αμερικανίδες εμφανίζει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη της.

«Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία σοβαρή νόσος που μπορεί να αποβεί θανατηφόρος», αναφέρει η δρ Τίφανι Φαρκιόνε, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων Ψυχιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης Φαρμάκων και Ερευνας του FDA. «Η έγκριση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα σκεύασμα λαμβάνει άδεια κυκλοφορίας για την επιλόχεια κατάθλιψη, γεγονός που δίνει μια σημαντική θεραπευτική επιλογή». Ωστόσο και το νέο σκεύασμα, το οποίο κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Zulresso, έχει κάποιους περιορισμούς. Η χορήγησή του γίνεται ενδοφλεβίως κατά τη διάρκεια 60 ωρών, χρόνο κατά τον οποίο η νέα μητέρα θα πρέπει να παραμείνει για νοσηλεία σε εγκεκριμένο ιατρικό κέντρο και να βρίσκεται υπό παρακολούθηση καθώς μπορεί να νιώσει ζαλάδες ή να λιποθυμήσει, όπως συνέβη με πολλές από τις συμμετέχουσες στις κλινικές μελέτες.

Ταυτόχρονα το κόστος της θεραπείας είναι σημαντικό καθώς το σκεύασμα κοστίζει περίπου 34 χιλιάδες δολάρια σύμφωνα με τη Sage Therapeutics που το παρασκευάζει. Οι ασφαλιστικές εταιρείες ήδη μελετούν κατά πόσον θα καλύψουν τη θεραπεία. Σύμφωνα με την ίδια φαρμακοβιομηχανία και ένα χάπι που περιλαμβάνει παρόμοια δραστική ουσία, το οποίο θα χορηγείται πιο εύκολα, αποδεικνύεται ελπιδοφόρο στις κλινικές μελέτες και αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στον FDA μέσα στην επόμενη διετία. Εκτός από το ενέσιμο διάλυμα, οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν ταυτόχρονα και αντικαταθλιπτικά σκευάσματα.