Χωρίς πόνο, χωρίς άγχος, χωρίς φόβο

Χωρίς πόνο, χωρίς άγχος, χωρίς φόβο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ηλικιωμένη γυναίκα στη Σκωτία δεν αισθάνεται σχεδόν καθόλου πόνο, εξαιτίας μιας σπάνιας μετάλλαξης σε ένα γονίδιό της, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετανία. Η γυναίκα, πρώην εκπαιδευτικός, νιώθει επίσης πολύ λίγο άγχος ή φόβο και επιπλέον φαίνεται να έχει αυξημένη ικανότητα επούλωσης των τραυμάτων της χάρη στην ίδια γενετική μετάλλαξη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζέιμς Κοξ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αναισθησιολογίας British Journal of Anaesthesia, ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για διάφορες καταστάσεις (χρόνιοι ή μετεγχειρητικοί πόνοι, μετατραυματικό στρες, αποκατάσταση τραυμάτων κ.ά.).

Οι γιατροί άρχισαν να μελετούν τη γυναίκα, όταν αυτή στα 65 της αναζήτησε θεραπεία για ένα πρόβλημα στο ισχίο της, το οποίο αποδείχθηκε ότι οφειλόταν σε σοβαρό εκφυλισμό της άρθρωσης, μολονότι εκείνη δεν ανέφερε ότι ένιωθε πόνο, όπως θα ήταν το αναμενόμενο. Την επόμενη χρονιά υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση λόγω οστεοαρθρίτιδας και στα δύο χέρια της, η οποία είναι μια πολύ επώδυνη διαδικασία, αλλά εκείνη και πάλι δεν ένιωσε τον παραμικρό πόνο μετά την επέμβαση.

Τελικά, αποκάλυψε ότι ποτέ δεν είχε χρησιμοποιήσει κάποιο αναλγητικό, π.χ. για οδοντιατρική επέμβαση, ενώ στα οκτώ της είχε σπάσει το χέρι της, αλλά για μέρες δεν είχε πει τίποτε σε κανένα, αφού δεν πονούσε ιδιαίτερα.

Οι γενετικές αναλύσεις που ακολούθησαν, αποκάλυψαν δύο μεταλλάξεις που σχετίζονται με το γονίδιο FAAH, το οποίο εμπλέκεται στο αίσθημα του πόνου.

Πειράματα με ποντίκια που δεν διαθέτουν το εν λόγω γονίδιο, έδειξαν ότι –όπως και η γυναίκα– δεν πονούν σχεδόν καθόλου, έχουν μειωμένο άγχος και επουλώνονται πιο γρήγορα τα τραύματά τους.

Η γυναίκα ανέφερε ότι σε όλη τη ζωή της συχνά καίγεται ή κόβεται χωρίς να το αντιλαμβάνεται, αφού δεν νιώθει πόνο, αλλά ευτυχώς οι πληγές της κλείνουν σχετικά γρήγορα. Κάποιες φορές αντιλήφθηκε ότι καίγεται μυρίζοντας το καμένο δέρμα της. Είναι επίσης πολύ αισιόδοξη και δεν πανικοβάλλεται ποτέ σε επικίνδυνες καταστάσεις, π.χ. σε ένα τροχαίο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι με την ίδια μετάλλαξη, αν ληφθεί υπόψη ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έμαθε μετά τα 65 της για την ιδιαιτερότητα του DNA της.

Η μητέρα της γυναίκας, αλλά και η κόρη της νιώθουν κανονικά τον πόνο, όμως ο γιος της έχει κληρονομήσει από τη μητέρα του μια πολύ μειωμένη αίσθηση του πόνου, με αποτέλεσμα να μην παίρνει ποτέ παυσίπονα. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι η μετάλλαξη πέρασε στη γυναίκα από το DNA του πατέρα της.

Περίπου οι μισοί ασθενείς έπειτα από μια χειρουργική επέμβαση νιώθουν μέτριο έως σοβαρό πόνο, παρά τις προόδους στα αναλγητικά φάρμακα. Γι’ αυτό οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς νέου τύπου φάρμακα, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περίπου 330 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν κάποια επέμβαση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή