Οχι και τόσο αποτελεσματικές οι στατίνες

Οχι και τόσο αποτελεσματικές οι στατίνες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι στατίνες, τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται προκειμένου να ελαττωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης, πιθανώς να μην είναι αποτελεσματικά στους μισούς από αυτούς στους οποίους συνταγογραφούνται.

Οι Βρετανοί επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη, ερεύνησαν 165.000 ασθενείς που λάμβαναν στατίνες και διαπίστωσαν ότι για έναν στους δύο τα φάρμακα είχαν πολύ μικρή αποτελεσματικότητα στην «κακή χοληστερόλη», από τους μείζονες παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί οι στατίνες βοηθούν κάποιους ανθρώπους, ενώ άλλους όχι. Πάντως, επισημαίνουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τα σκευάσματα που τους έχουν χορηγηθεί και να συζητήσουν το θέμα με τον θεράποντα ιατρό.

Μια πιθανή ερμηνεία, επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι ότι οι ασθενείς δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους όπως έχουν συνταγογραφηθεί ή ότι οι ιατροί συνιστούν πολύ χαμηλή δοσολογία.

Ενδεικτικά, στη Βρετανία τα καρδιαγγειακά νοσήματα οδηγούν στον θάνατο 150.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Η «κακή χοληστερόλη», η λιποπρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας (LDL) συμβάλλει σημαντικά σε αυτά τα νοσήματα και μπορεί να προκαλέσει επικαθίσεις και απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων.

Ο περιορισμός των κεκορεσμένων λιπών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, αλλά κάποιοι χρειάζεται να πάρουν και φάρμακα προκειμένου να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. Οι στατίνες, ωστόσο, έχουν παρενέργειες, ενώ υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση σχετικά με το σε ποιους πρέπει να συνταγογραφούνται.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Heart, πραγματοποιήθηκε σε 165.411 ασθενείς που λάμβαναν στατίνες. Στους μισούς από αυτούς (84.609) η χοληστερόλη δεν εμφάνισε μείωση της τάξης του 40% (ή μεγαλύτερη) ακόμα και μετά την καθημερινή θεραπεία επί δύο χρόνια.

Οπως επισημαίνει ο ερευνητής δρ Στίβεν Ουένγκ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ «η μελέτη έδειξε ότι περίπου στους μισούς ασθενείς, στους οποίους χορηγούνται στατίνες, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στους άλλους μισούς ωστόσο, είτε εξαιτίας της γενετικής δομής τους είτε επειδή οι παρενέργειες τους αποθάρρυναν από το να ακολουθήσουν τη θεραπευτική αγωγή, είτε λόγω των αλληλεπιδράσεων από άλλα φάρμακα, δεν βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή