Επικίνδυνο το κόκκινο κρέας

Επικίνδυνο το κόκκινο κρέας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εστω μικρές ποσότητες κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος, όπως είναι ένα κομμάτι μπέικον καθημερινά, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των εντέρων.

Η τελευταία έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρηματοδοτήθηκε από την οργάνωση Cancer Research Uk και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, προσθέτει νέα στοιχεία στα ήδη υπάρχοντα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα οποία υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι βλαπτική. Πολλοί, ωστόσο, είναι εκείνοι που διερωτώνται πόσο μεγάλος είναι αυτός ο κίνδυνος και πόση ποσότητα κρέατος πρέπει να θεωρείται υπερβολική.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανάλυσαν δεδομένα για περίπου μισό εκατομμύριο άτομα που συμμετείχαν στη βρετανική έρευνα Biobank. Κατά την εξαετή διάρκεια της έρευνας, 2.609 άτομα εμφάνισαν καρκίνο των εντέρων. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η κατανάλωση τριών κομματιών μπέικον, αντί του ενός, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκινογένεσης στα έντερα κατά 20%.Για κάθε 10.000 άτομα που κατανάλωναν 21 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως, 40 διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Ιδρυμα Υγείας, μία φέτα ζαμπόν ή ένα κομμάτι μπέικον αντιστοιχεί σε 23 γραμμάρια κατεργασμένου κρέατος. Οι ειδικοί δεν μπορούν να προσδιορίσουν ποια ποσότητα κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος είναι υπερβολικά μεγάλη. Ωστόσο, η οργάνωση Cancer Research Uk επισημαίνει ότι 5.400 από τα 41.804 κρούσματα καρκίνου των εντέρων που καταγράφονται κάθε χρόνο στη Βρετανία θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί αν οι άνθρωποι δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένα κρέατα. Σύμφωνα με την Εμα Σιλντς, υπεύθυνη πληροφοριών της Cancer Research Uk, «η μελέτη αποδεικνύει ότι όσο περισσότερο κρέας καταναλώνεις τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσεις από καρκίνο. Προφανώς ισχύει και το αντίθετο. Οσο λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας καταναλώνεις τόσο μικρότερος ο κίνδυνος να νοσήσεις από καρκίνο των εντέρων». Η Σιλντς, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι το κάπνισμα αποτελεί έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, που ευθύνεται για 54.300 κρούσματα καρκίνου τον χρόνο.

Ο αρμόδιος φορέας δημόσιας υγείας της Αγγλίας, εξάλλου, το Public Health England, αναφέρει ότι από τις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει προκύπτει ότι ο κόσμος καταναλώνει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος. Οι ειδικοί συνιστούν στους κρεατοφάγους να βρουν τρόπους να αλλάξουν τη διατροφή τους κόβοντας το κρέας. Την ίδια στιγμή, το βρετανικό υπουργείο Υγείας συνιστά σε όποιον καταναλώνει περισσότερα από 90 γραμμάρια κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα να το περιορίσει στα 70 γραμμάρια.

Ωστόσο, οι οδηγίες του βρετανικού ΕΣΥ αναφέρουν ότι υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία στο κόκκινο κρέας, όπως είναι ο σίδηρος και οι πρωτεΐνες που περιέχει, κάτι που πρέπει να εξισορροπηθεί έναντι των κινδύνων. Η ουσία είναι ότι κάποιος μπορεί να καταναλώνει λελογισμένα κόκκινο κρέας και να παραμένει υγιής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή