«Εμβολιαστικό κίνημα» καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο

«Εμβολιαστικό κίνημα» καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειονότητα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πιστεύει στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, παρά το «αντιεμβολιαστικό κίνημα» που φάνηκε να αποκτά πολλούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, το πρώτο Ευρωβαρόμετρο σχετικά με τη στάση απέναντι στον εμβολιασμό έδειξε ότι το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι ο εμβολιασμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των λοιμωδών ασθενειών και την προστασία της υγείας όλων μας. Μάλιστα, το ελληνικό ποσοστό υπερτερεί του ευρωπαϊκού μέσου όρου, στο 85%. Το Ευρωβαρόμετρο έδειξε επίσης ότι περίπου οι μισοί από τους πολίτες της Ε.Ε. έχουν εμβολιαστεί την τελευταία πενταετία και ότι η μεγάλη πλειονότητα (79%) συμβουλεύεται και εμπιστεύεται επαγγελματίες του τομέα της υγείας για να βρίσκει πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Ωστόσο είναι ανησυχητικό ότι το 48% των Ευρωπαίων και το 53% των Ελλήνων πιστεύει, εσφαλμένα, ότι τα εμβόλια προκαλούν συχνά σοβαρές παρενέργειες. Μάλιστα, το 38% πιστεύει ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν τις ασθένειες από τις οποίες προστατεύουν.

Μάλιστα για την Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα, το 94%, συμβουλεύεται τον γιατρό για τα θέματα εμβολιασμών, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί γιατροί συμβούλευαν τον μη εμβολιασμό των παιδιών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η συλλογική ανοσία είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για όσους έχουν ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια έναν από τους 10 σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία εφέτος. Τα παιδιά που έχουν επιβιώσει από καρκίνο, για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να εκτίθενται σε κίνδυνο επειδή κάποιος συνομήλικός τους δεν έχει εμβολιαστεί.

Παρά τα ευοίωνα αποτελέσματα της έρευνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να εντείνει τις προσπάθειές της για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή και ο ΠΟΥ θα διοργανώσουν μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή