Εγωιστές όσοι δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους

Εγωιστές όσοι δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικογένεια των Σίγκερ, που ζει στην υπερορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα στην κομητεία Ρόκλαντ της Νέας Υόρκης όπου έχει ξεσπάσει επιδημία ιλαράς καθώς πολλοί γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, θα πρέπει να μεταβάλουν τον τρόπο ζωής τους εξαιτίας άγνωστών τους ανθρώπων. Η κόρη τους η Μάλκι, δύο μηνών, είναι πολύ μικρή για να κάνει το εμβόλιο. Ετσι οι Σίνγκερ την κρατούν μακριά από τους δημόσιους χώρους, γεγονός που σημαίνει ότι διαρκώς κάποιος μένει μαζί της στο σπίτι. «Χρειάστηκε να μεταβάλουμε τον τρόπο ζωής μας εξαιτίας μιας μικρής μειονότητας ανθρώπων» διαμαρτύρεται ο πατέρας της, Σιμόν Σίνγκερ. Κυρίως, όμως, είναι, όπως επισημαίνει, συναισθηματικά δύσκολο καθώς φοβούνται ότι παρά τις προσπάθειες η Μάλκι μπορεί να μολυνθεί από τον επικίνδυνο ιό.

Πέρα από αυτά, όμως η επιδημία ιλαράς έχει κοστίσει στους Σίνγκερ χρήματα. Το ζευγάρι διατηρεί έναν παιδότοπο στο γειτονικό Σπρινγκ Βάλεϊ. Τους τελευταίους τρεις μήνες, περίπου 40 οικογένειες ματαίωσαν τα πάρτι γενεθλίων από τον φόβο της ιλαράς, παρότι δεν κατεγράφη κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα στον παιδότοπο.

Φέτος, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί επιδημίες ιλαράς σε 23 πολιτείες, αλλά αυτή της Νέας Υόρκης είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί. Ενδεικτικά από τα 60 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στην αμερικανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα, 52 αφορούσαν την Νέα Υόρκη (41 στην πόλη και 11 στην κομητεία Ρόκλαντ). Την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής επιθεωρητής υγείας της Νέας Υόρκης, Δημήτρης Δασκαλάκης, τόνισε ότι η επιδημία δεν μπορεί να ελεγχθεί, «διότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται εναντίον μας». Αναφερόταν φυσικά στους πολέμιους των εμβολιασμών οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το τριπλό εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς προκαλεί αυτισμό και άλλα προβλήματα, κάτι που είναι επιστημονικά ανακριβές.

Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που κάποιες οικογένειες σημειώνουν στα προσκλητήρια γάμων και άλλων εκδηλώσεων ότι μπορούν να παραστούν μόνο άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί.

Οπως τονίζει η Περέλα, που είναι τεσσάρων μηνών έγκυος και φοβάται τι θα συμβεί αν, όταν γεννήσει, εξακολουθεί η επιδημία ιλαράς, «είναι διαφορετικό να λαμβάνεις μία απόφαση που επηρεάζει μόνο τον εαυτό σου. Αλλά όταν οι γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, είναι κάτι εξαιρετικά εγωιστικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή