Πιο επικίνδυνος ο θυμός από τη θλίψη σε ηλικιωμένους

Πιο επικίνδυνος ο θυμός από τη θλίψη σε ηλικιωμένους

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Το συναίσθημα του θυμού είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τους ηλικιωμένους και δυνητικά αυξάνει τις φλεγμονές που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες (καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνους, αρθριτικά κ.ά.), σύμφωνα με νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychology and Aging της Αμερικανικής Ενωσης Ψυχολογίας, δείχνουν ότι ο θυμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση φλεγμονών και χρόνιων παθήσεων στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ αντίθετα η θλίψη δεν φαίνεται να έχει τέτοια αποτελέσματα. «Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, είναι όλο και πιο πιθανό να μην μπορούν να κάνουν τις δραστηριότητες που έκαναν στο παρελθόν.

Παράλληλα, αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωποι με τραυματικά γεγονότα της ζωής, όπως ο θάνατος ενός συζύγου ή η έκπτωση των κινητικών τους δεξιοτήτων. Σε αυτά τα γεγονότα είναι πολύ πιθανό να αντιδρούν με θυμό, ο οποίος, ωστόσο, έχει πιο πολλές αρνητικές επιπτώσεις σε σχέση με τη θλίψη», δήλωσε η Μίγκαν Μπάρλοου, επικεφαλής της μελέτης, από το πανεπιστήμιο Κονκόρντια. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 226 ατόμων 59 έως 93 ετών από το Μόντρεαλ. Τα αποτελέσματα της μελέτης φανερώνουν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα του θυμού, στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών και στα υψηλά επίπεδα φλεγμονής, ένα εύρημα το οποίο επιβεβαιώθηκε μόνο για τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή