ΥΓΕΙΑ

«Κακή» χοληστερίνη και Αλτσχάιμερ

«Κακή» χοληστερίνη και Αλτσχάιμερ

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν στο αίμα τους αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης (LDL) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ νωρίτερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας JAMA Neurology, αναδεικνύουν το ενδεχόμενο ύπαρξης αιτιακής σχέσης μεταξύ χοληστερόλης LDL και πρώιμης εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διερευνήσουμε κατά πόσον πράγματι η υψηλή “κακή” χοληστερίνη προκαλεί Αλτσχάιμερ. Αν ισχύει αυτό, ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους για το ύψος της LDL, έτσι ώστε να βοηθήσουμε να μειωθεί ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Τόμας Γουίνγκο από το Πανεπιστήμιο του Εμορι και το Ιατρικό Κέντρο Βετεράνων στην Ατλάντα.

Οι έως τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή και ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Ιδιαίτερα οι μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο (APOE E4) που αυξάνει τα επίπεδα της LDL, φαίνεται να ενισχύουν τον γενετικό κίνδυνο για Αλτσχάιμερ στην τρίτη ηλικία.

Οσον αφορά το πρώιμο Αλτσχάιμερ, δηλαδή αυτό που εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 65 ετών (περίπου ένα στα δέκα περιστατικά), έχουν «κατηγορηθεί» τρία γονίδια (APP, PSEN1 και PSEN2). Το APOE E4 διαδραματίζει και αυτό τον ρόλο του. Δυστυχώς, όμως, μέχρι στιγμής οι γονιδιακοί παράγοντες εξηγούν μόνο το 10% των περιπτώσεων της νόσου, με αποτέλεσμα το 90% των κρουσμάτων να παραμένει ανεξήγητο. Στη νέα μελέτη συλλέχθηκαν δεδομένα από 2.125 άτομα, από τα οποία τα 654 είχαν εμφανίσει Αλτσχάιμερ σε νεότερη ηλικία, ενώ τα υπόλοιπα 1.471 δεν είχαν. Επίσης, μετρήθηκαν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης σε 267 συμμετέχοντες.

Τα ερευνητικά δεδομένα φανέρωσαν πως το γονίδιο APOE E4 εξηγεί το 10% των περιπτώσεων πρώιμου Αλτσχάιμερ, ενώ τα άλλα τρία γονίδια (APP, PSEN1 και PSEN2) εξηγούν μόλις το 3%. Φάνηκε ακόμη ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL αυξάνουν τον κίνδυνο πρώιμης εμφάνισης της νόσου συγκριτικά με τα χαμηλότερα επίπεδα, δεδομένο που ισχύει ανεξάρτητα από την παρουσία μετάλλαξης στο γονίδιο APOE E4.

Τέλος, η «καλή» χοληστερόλη (HDL) δεν φάνηκε να συνδέεται με την πρώιμη εμφάνιση Αλτσχάιμερ, ενώ η συσχέτιση με τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ήταν πολύ μικρή.