ΥΓΕΙΑ

Εξατομικευμένη δίαιτα με βάση τον μεταβολισμό

Εξατομικευμένη δίαιτα με βάση τον μεταβολισμό

Οι ανακαλύψεις στον τομέα της γενετικής την τελευταία δεκαετία και η υποχώρηση του κόστους ώθησαν πολλούς επιστήμονες να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της «διατροφο-γενετικής». Θα μπορεί μια εξατομικευμένη δίαιτα, βασισμένη στα γονίδια του εκάστοτε ατόμου, να προλαμβάνει ή ακόμη και να θεραπεύει ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή;

Τα πρώτα δεδομένα μελετών από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ δείχνουν ότι οι γενετικές διαφορές κάνουν τους ανθρώπους να χάνουν διαφορετικό όγκο με ποικίλους τύπους δίαιτας. Η βιομηχανία που προέκυψε από τις ανακαλύψεις αυτές δεν μπόρεσε όμως να εκμεταλλευθεί τις ιατρικές μελέτες. Οι επιπτώσεις των γονιδίων στην παχυσαρκία δεν αποδείχθηκαν, ενώ διατροφολόγοι παρατήρησαν ότι οι δίαιτες δεν είναι αποτελεσματικές σε όλους και ότι κάθε άτομο αντιδρά εντελώς διαφορετικά σε κάθε διατροφικό πρόγραμμα. Τι εξηγεί λοιπόν τις μεγάλες διαφοροποιήσεις στον μεταβολισμό;

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Κινγκς του Λονδίνου και του Χάρβαρντ κατέδειξε τις μεγάλες διαφορές που εμφανίζουν οι άνθρωποι στον μεταβολισμό λιπαρών και υδατανθράκων, ακόμη και μεταξύ διδύμων. «Πλησιάζουμε στην παροχή εξατομικευμένων οδηγιών για τον κάθε άνθρωπο, ώστε να ακολουθήσει την ιδανική δίαιτα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο, αλλά η νέα μελέτη αποτελεί κρίσιμο στοιχείο προς την κατεύθυνση αυτή», λέει ο γενετιστής δρ Ερικ Τοπόλ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γονίδια διαδραματίζουν μικρό ρόλο στον μεταβολισμό λιπαρών και υδατανθράκων. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας μεταβολίζει την τροφή είναι περιβαλλοντικοί: ο ύπνος, το άγχος, η άσκηση και η χλωρίδα των εντέρων μας. «Η διαπίστωση αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς ό,τι δεν είναι γονιδιακό μπορεί να μεταβληθεί», λέει η δρ Σάρα Μπέρι, μέλος της ομάδας. «Η έρευνα είναι σημαντική, αλλά δεν πρόκειται να προκαλέσει επανάσταση στη διατροφή», λέει ο ερευνητής Τιμ Κόφιλντ του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά, που επισημαίνει ότι οι βασικές παράμετροι μιας υγιεινής δίαιτας είναι ήδη γνωστές: πολλές φυτικές ίνες, σκούρα λαχανικά και φρούτα, ακόρεστα λιπαρά και θαλασσινά, πολύ λίγο κόκκινο κρέας και ζυμαρικά. Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι παράμετροι αυτές είναι εσφαλμένες ή ελλιπώς εξατομικευμένες, απλώς οι άνθρωποι δεν τις τηρούν, λέει ο Κόφιλντ.

Περίπλοκο ζήτημα

Την ίδια ώρα, η έμφαση στις διατροφικές επιλογές του ατόμου ή του μεταβολισμού του μπορεί να στρέψει την προσοχή από άλλους σημαντικούς παράγοντες που ενισχύουν την επιδημία παχυσαρκίας. «Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και έχει να κάνει με το περιβάλλον, με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, με το μάρκετινγκ και με τα επίπεδα σωματικής άσκησης του σύγχρονου ανθρώπου», λέει ο Κόφιλντ. Για την ώρα, ο ερευνητής έχει μερικές απλές συμβουλές για όσους αναζητούν εξατομικευμένη διατροφή: παρατηρείτε τη ζυγαριά στο σπίτι σας. Παραμένει ο καλύτερος δείκτης της μελλοντικής σας υγείας.