Ποιος φοβάται τα εμβόλια;

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ανησυχητικά ποσοστά σκεπτικισμού για τα εμβόλια διαπιστώνει νέα μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Wellcome Trust, το οποίο έθεσε ερωτήματα σε 140.000 ανθρώπους σε 140 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με την έρευνα, οι Γάλλοι είναι οι πλέον καχύποπτοι για τον εμβολιασμό των παιδιών, με έναν στους τρεις ερωτηθέντες να πιστεύει ότι ο εμβολιασμός είναι επικίνδυνος και 19% να πιστεύουν ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη ασθενειών. Παρότι το 79% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι πιστεύει στην ασφάλεια των εμβολίων, στην Ανατολική Ευρώπη το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 50%, ενώ στη Δυτική Ευρώπη μόλις το 59% θεωρεί ασφαλή τα εμβόλια. Σε Βόρεια Αμερική, Νότια και Βόρεια Ευρώπη, 70% των ερωτηθέντων θεωρούν ασφαλή τον εμβολιασμό. Οι οκτώ στους δέκα Ελληνες πάντως -όσο ακριβώς είναι το ποσοστό εμπιστοσύνης παγκοσμίως- θεωρούν τα εμβόλια ασφαλή.

Η Γαλλία είναι η χώρα όπου οι κάτοικοι εμφανίζονται πιο καχύποπτοι για τα εμβόλια. Ο σκεπτικισμός αυτός αντικατοπτρίζει την καχυποψία του κοινού για τον πολιτικό κόσμο και τις κρατικές υπηρεσίες. Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, ο ιστορικός Λόρλαν-Ανρί Βινιό εξηγεί: «Το κίνημα κατά των εμβολιασμών στη Γαλλία είναι πρόσφατο φαινόμενο και οφείλει την προβολή του στην καλή χρήση των ηλεκτρονικών μέσων. Η Γαλλία έχει, όμως, μια ιδιαιτερότητα που αφορά την παθολογική καχυποψία του κοινού για το κράτος. Οι Γάλλοι περιμένουν πολλά από τον κρατικό μηχανισμό, αλλά είναι και πολύ επικριτικοί απέναντί του».

Μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 2000, το 90% των Γάλλων υποστήριζε ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και αναγκαίος. Η κοινή γνώμη μεταστράφηκε, όμως, μετά την αποκάλυψη σειράς σκανδάλων με δράστες φαρμακευτικές εταιρείες. Το 2009, όταν η γαλλική κυβέρνηση παρήγγειλε τεράστιες ποσότητες εμβολίων για την πρόληψη της γρίπης των χοίρων, λιγότερο από 10% των πολιτών επέλεξαν να εμβολιαστούν, εκφράζοντας ανησυχίες για ενδεχόμενες παρενέργειες.

Τη δεκαετία του 1980, η τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση του Λοράν Φαμπιούς διοχέτευσε αίμα μολυσμένο με τον ιό HIV σε αιμοφιλικούς ασθενείς. Μεταξύ 1994 και 1998 ποσοστό 75% των Γάλλων και όλα τα νεογνά εμβολιάστηκαν προληπτικά κατά της ηπατίτιδας Β. Το πρόγραμμα ανεστάλη έπειτα από ανησυχίες που εκφράστηκαν για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων. Το 2015 ψήφισμα μέσω Διαδικτύου για την κατάργηση της χρήσης αλουμινίου σε εμβόλια εξασφάλισε περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές.

Την ασφάλεια των παιδικών εμβολιασμών έχει αμφισβητήσει δημόσια το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, αποφεύγοντας ωστόσο να θέσει το ζήτημα στο επίκεντρο των προεκλογικών του εκστρατειών. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές το Κόμμα των Πράσινων της Γαλλίας απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού, με την υπαρχηγό να προωθεί τις απόψεις διαβόητου Βρετανού ιατρού, ο οποίος συνδέει τον εμβολιασμό με την εμφάνιση αυτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή