Παιχνίδι με τα φάρμακα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα για την τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα προκαλεί η αιφνίδια αναβολή της έκδοσης του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας, η οποία αναμενόταν χθες. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και λίγες μόλις ώρες μετά την αποστολή πρόσκλησης στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους για συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα ανακοινωνόταν το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και η νέα αποζημιωτική πολιτική, η ηγεσία του υπουργείου ανέβαλε τις ανακοινώσεις, κάνοντας –μάλιστα– λόγο για «αναστολή της διαδικασίας τιμολόγησης». Αν και στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο επικαλείται τεχνικά προβλήματα, η μη ανάρτηση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων δεν θεωρείται άσχετη με την προεκλογική περίοδο, με δεδομένο ότι αυτό θα περιείχε και αυξήσεις στις τιμές πολλών σκευασμάτων. Μάλιστα, παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς εκτιμούσαν ότι δεν θα ήταν αμελητέο το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από την ανακοίνωση, 12 μόλις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, του πρώτου δελτίου ανατιμολόγησης φαρμάκων χωρίς μνημονιακή επιτήρηση και το οποίο θα περιείχε αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Ετσι, εκτός απροόπτου, η έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων μεταφέρεται για μετά τις εκλογές ως υποχρέωση της επόμενης κυβέρνησης.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «μετά τη διαπίστωση προβλημάτων τεχνικού χαρακτήρα στην τελική φάση της διαμόρφωσης του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων που πρόκειται να αναρτήσει αύριο ο ΕΟΦ για δημόσια διαβούλευση, το υπουργείο Υγείας με εισήγηση του ΕΟΦ αποφάσισε την αναστολή της διαδικασίας ανατιμολόγησης μέχρι τη διευθέτηση όλων των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο πλαίσιο τιμολόγησης (νόμος 4600/2019), οι τιμές υπολογίζονται με βάση τον μέσον όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων φαρμάκων στην Ευρωζώνη, αντί των τριών χαμηλότερων τιμών ισάριθμων χωρών στην Ευρώπη που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η τιμή των γενόσημων ορίζεται στο 65% της τιμής του πρωτοτύπου του οποίου λήγει η πατέντα, έναντι 50% που ήταν σήμερα. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επιφέρουν αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων, κάτι που είχε επισημάνει με ένταση η αντιπολίτευση κατά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων τον περασμένο Μάρτιο, αλλά είχε παραδεχθεί και το υπουργείο Υγείας, υπολογίζοντας μάλιστα ότι σχεδόν τα μισά από τις 4.854 φάρμακα στα οποία οι πολίτες θα συμμετέχουν στο κόστος, θα εμφανίσουν αύξηση τιμής και τα άλλα μισά μείωση. Οπως υποστήριζαν χθες πηγές του υπουργείου, στο δελτίο τιμών το οποίο τελικά δεν εκδόθηκε, οι αυξήσεις θα ήταν λιγότερες από τις μειώσεις, ενώ στα πρώτα 100 σε πωλήσεις σκευάσματα, η μεγαλύτερη αύξηση δεν θα ξεπερνούσε τα 0,77 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενστάσεις για το νέο σύστημα τιμολόγησης είχαν εκφράσει το προηγούμενο διάστημα και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας που κατηγορούσαν το υπουργείο για κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή