Η εξωσωματική μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού

Η εξωσωματική μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες άνω των 40 ετών που προσπαθούν να κάνουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Ομως τα νέα είναι ακόμα χειρότερα για τις γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, καθώς ιταλική έρευνα διαπιστώνει ότι για όσες ζουν σε πόλεις με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να περιοριστεί η δραστηριότητα των ωοθηκών και να μειωθούν οι πιθανότητες σύλληψης.

Οσον αφορά τη διασύνδεση της τεχνητής γονιμοποίησης και του καρκίνου του μαστού, οι Δανοί ερευνητές που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βιέννη, ανέλυσαν στοιχεία για 58.534 γυναίκες που είχαν καταφύγει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Διαπιστώθηκε ότι όσες είχαν γεννήσει με εξωσωματική μετά τα 40 είχαν κατά μέσον όρο 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν αργότερα με καρκίνο του μαστού.

Η θεραπεία της υπογονιμότητας ενεργοποιεί τις ωοθήκες, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα της γυναίκας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στον μαστό. Πάντως, η πιθανότητα διάγνωσης με καρκίνο του μαστού είναι μικρή (περίπου 0,8%) για τις γυναίκες που γεννούν με εξωσωματική μετά τα 40. Ωστόσο, Ιταλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα. Οσες ζουν σε πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση και δυσκολεύονται να κάνουν παιδί, ίσως θα έπρεπε να μετακομίσουν για ένα διάστημα στην εξοχή ή σε μια περιοχή με πιο καθαρό αέρα, καθώς κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να βελτιώσει τη γονιμότητά τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο Λα Μάρκα του Πανεπιστημίου της Μοντένα, ανακάλυψαν ότι τα τοξικά σωματίδια του αέρα μπορούν να μειώσουν τη δραστηριότητα των ωοθηκών και έτσι να στενέψουν το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη σύλληψη παιδιού. Οι γυναίκες που ζουν σε επιβαρυμένες από άποψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης περιοχές φαίνεται να έχουν ένα αναπαραγωγικό μειονέκτημα. Αν μάλιστα καπνίζουν, το «παράθυρο» μπορεί να είναι ακόμη μικρότερο, καθώς, σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα, το κάπνισμα επισπεύδει την εμμηνόπαυση έως και κατά δύο χρόνια. Ο αριθμός (απόθεμα) των συνολικών ωαρίων που μπορεί να παράγει μια γυναίκα στην αναπαραγωγική ζωή της διαφέρει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων περιβαλλοντικούς και γενετικούς. Η νέα μελέτη σε 1.318 γυναίκες, που διήρκεσε από το 2007 έως το 2017 και βασίστηκε στις μετρήσεις μιας ορμόνης (ΑΜΗ) που παράγουν οι ωοθήκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές με εντονότερη ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα να έχουν πολύ μικρό απόθεμα ωαρίων.

Παραμένει να διερευνηθεί κατά πόσον η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή