Αναγκαία η αντηλιακή προστασία για τα παιδιά

Αναγκαία η αντηλιακή προστασία για τα παιδιά

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eφτασε το καλοκαίρι και όλοι διερωτόμαστε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε από τις ηλιακές ακτίνες, κάτι που υποδεικνύουν ως απολύτως απαραίτητο δερματολόγοι, ιατροί και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Ιδιαίτερα ευαίσθητο είναι το θέμα όταν πρόκειται και για την προστασία των μικρών παιδιών. Οπως επισημαίνει η δρ Μίριαμ Ουέινσταϊν, παιδίατρος δερματολόγος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Τορόντο και αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης, «η αναζήτηση μιας καλής σκιάς, η αποφυγή των πιο ζεστών ωρών της ημέρας, η κάλυψη με ανοιχτόχρωμα ενδύματα και φυσικά με αντηλιακό είναι αναγκαία μέτρα, που συνήθως δύσκολα επιβάλλονται στα παιδιά».

Η δρ Ουέινσταϊν δημοσίευσε πέρυσι μία μελέτη σχετικά με τους τρόπους που εφαρμόζουν οι γονείς προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία. Οι γονείς παιδιών με πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος ανέφεραν ενισχυμένη χρήση αντηλιακού, γυαλιά ηλίου αλλά και μαγιό που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επίσης, τόσο οι γονείς των παιδιών με ανοιχτό χρώμα όσο και αυτοί των πιο σκουρόχρωμων ανέφεραν ότι αναζητούν σκιερά μέρη, δεν βγαίνουν έξω τις θερμές ώρες της ημέρας, τους φορούν καπέλα και συνήθως καλύπτονται με ομπρέλες.

«Αραγε, ποιο θα μπορούσε να είναι το μήνυμά μας», διερωτάται η δρ Ουέινσταϊν. «Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα είναι λιγότερο ευάλωτοι στις ηλιακές ακτίνες, αλλά ο κίνδυνος που διατρέχουν δεν είναι μηδενικός».

Τι θα πρέπει να κάνουμε, λοιπόν; Η δρ Ουέινσταϊν τονίζει ότι τα μωρά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Οι γονείς οφείλουν να τους φορούν καπέλα, προστατευτικά ρούχα και να τα τοποθετούν κάτω από ομπρέλες. Τα αντηλιακά δεν συνιστώνται για τα βρέφη κάτω των έξι μηνών, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελάχιστη ποσότητα όταν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, και για τα εκτεθειμένα στον ήλιο μέλη τους, χρειάζεται αντηλιακό που να προστατεύει από ακτίνες UV και UA και έχει δείκτη προστασίας SPF 30. Και βέβαια το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται ξανά και ξανά. Ισως, λοιπόν, να είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα φθηνότερο προϊόν, ώστε να χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη ποσότητα, επισημαίνει η δρ Ουέινσταϊν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή