ΥΓΕΙΑ

3.700 νέα κρούσματα ηπατίτιδας C ετησίως

3.700 νέα κρούσματα ηπατίτιδας C ετησίως

Με το βλέμμα στον εθνικό στόχο της εκρίζωσης της ηπατίτιδας C σε μία δεκαετία από σήμερα, επιχειρούν οι ειδικοί επιστήμονες και φορείς να ευαισθητοποιήσουν τον πληθυσμό για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου στο πλαίσιο της 28ης Ιουλίου – Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας. Στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός ενηλίκων, που εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 74.000 έως 134.000, ζει με χρόνια ηπατίτιδα C. Από αυτούς, μόλις το 25% έχει διαγνωστεί. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 3.700 πολίτες στην Ελλάδα μολύνονται από τον ιό, ενώ οι επτά στις δέκα νέες μολύνσεις αφορούν άτομα με ιστορικό ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών. Αναφορικά με την ηπατίτιδα Β υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα φορείς της νόσου είναι περίπου 200.000 άτομα. Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β, ο οποίος περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Ελλάδας, είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της.

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα έχουν αλλάξει ριζικά τη θεραπεία των ασθενών. Οπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ – πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, σήμερα όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς μπορούν να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και θεραπεία.

Η Ελλάδα έχει θέσει ως εθνικό στόχο της από το 2016 την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030. Σύμφωνα με το σχετικό εθνικό σχέδιο δράσης συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού σε όσους έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Μάλιστα, η σύσταση αυτή προτείνεται αυτόματα κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων μέσω του ΕΟΠΥΥ σε άτομα αυτών των ηλικιακών ορίων. Το σχέδιο δράσης έχει τέσσερις βασικούς άξονες που αφορούν την πρόληψη και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση και θεραπεία καθώς και την παρακολούθηση και αποκατάσταση. Ο Σύλλογος Ασθενών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, παρουσίασε ένα ψηφιακό εργαλείο για την παρακολούθηση του εθνικού σχεδίου δράσης. Ειδικότερα, στην πλατφόρμα «ΝOhep Greece», (είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http//helpa-prometheus.gr/nohepgreece/), οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για την υλοποίηση κάθε μιας από τις δράσεις που προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο. Επιπλέον, εκτός από «Παρατηρητήριο», η πλατφόρμα μπορεί να λειτουργεί και ως σημείο καταγραφής των ενεργειών που κρίνονται απαραίτητες για να επιτευχθεί ο στόχος. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω της πλατφόρμας, με μία απλή εγγραφή να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματος της σημασίας της εξάλειψης της ηπατίτιδας C.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210- 52.12.178 και 210-52.12.183, ΚΕΠΙΧ: 210- 52.12.054, καθώς και στο Διαδίκτυο: www.eody.gov.gr.