Δύο θύματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε επτά ημέρες

Δύο θύματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε επτά ημέρες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών είναι τα πρώτα για φέτος «θύματα» του ιού του Δυτικού Νείλου ο οποίος συνεχίζει να «κυκλοφορεί» σε αρκετές περιοχές της χώρας. Εως σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 25 κρούσματα λοίμωξης του ιού σε άνθρωπο, εκ των οποίων τα 15 την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τους 25 ασθενείς για τους οποίους έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, 17 παρουσίασαν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (κυρίως εκδηλώσεις εγκεφαλίτιδας, άσηπτης μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας). Εως και χθες, οι δέκα νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία και οι τέσσερις εξ αυτών σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Οι ασθενείς προέρχονται από τις περιφερειακές ενότητες της Πιερίας (Δήμος Κατερίνης), Πέλλας (Δήμος Πέλλας), Ξάνθης (Δήμοι Τοπείρου και Αβδήρων), Καβάλας (Δήμος Νέστου), Λάρισας (Δήμοι Λαρισαίων, Τυρνάβου, Κιλελέρ), Καρδίτσας (Δήμος Σοφάδων) καθώς και Ανατολικής Αττικής (Δήμοι Σπάτων-Αρτέμιδος και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας). Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει κάνει την εμφάνισή του, εκτός από την Ελλάδα, και στη Ρουμανία και στην Ιταλία. Θάνατος ασθενούς που είχε προσβληθεί από τον ιό έχει καταγραφεί και στη Ρουμανία.

Για την πρόληψη μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ συνιστούν την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια. Τα μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Υπενθυμίζεται ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η χρήση κατάλληλων ενδυμάτων, που θα καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα), η χρήση των εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα και τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

Επίσης, ο πληθυσμός των κουνουπιών στο σπίτι μειώνεται με τη χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού), κουνουπιέρας κατά τη διάρκεια του ύπνου, εντομοκτόνων στον αέρα, ανεμιστήρων και κλιματιστικών, αφού ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και ο αέρας από τους ανεμιστήρες δυσχεραίνει την κυκλοφορία τους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η απομάκρυνση στάσιμων νερών, τόσο μέσα από το σπίτι όσο και σε χώρους γύρω από το σπίτι, όπως πιατάκια από γλάστρες, λεκάνες, κουβάδες κ.ά. Σε περίπτωση που υπάρχει πισίνα στην αυλή, θα πρέπει να τίθεται κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να κουρεύεται τακτικά το γρασίδι, ενώ το πότισμα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή