Οι κακές διατροφικές συνήθειες τυφλώνουν και κουφαίνουν

Οι κακές διατροφικές συνήθειες τυφλώνουν και κουφαίνουν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανθυγιεινή διατροφή δεν σκοτώνει μόνο, αλλά μπορεί να σας κάνει να χάσετε τις αισθήσεις σας, αναφέρει άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός νεαρού Βρετανού που κατανάλωνε μόνο τσιπς, πατάτες τηγανητές, λευκό ψωμί και διάφορα υψηλά κατεργασμένα κρέατα, με αποτέλεσμα να τυφλωθεί και να κουφαθεί. Ο νεαρός, που σήμερα είναι 19 ετών, ήταν εξαιρετικά δύσκολος με το φαγητό του από την παιδική του ηλικία και του ήταν αδύνατον να αντέξει την υφή των φρούτων και λαχανικών, αποκλείοντάς τα από την καθημερινή διατροφή του.

Οι κακές διατροφικές επιλογές τού προκάλεσαν διατροφική οπτική νευροπάθεια, η οποία θεραπεύεται μόνο εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως. Ωστόσο, στην περίπτωση του νεαρού, οι ίνες του οπτικού νεύρου έχουν υποστεί τόσο εκτεταμένη καταστροφή, ώστε η έκπτωση της όρασής του θεωρείται μόνιμη. Χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα της, η μητέρα του νεαρού εξιστόρησε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο γιος της. Από την ηλικία των επτά ετών τρεφόταν αποκλειστικά με τσιπς, πατάτες τηγανητές, λουκάνικα, επεξεργασμένα αλλαντικά και λευκό ψωμί.

«Καταλάβαμε πόσο πραγματικά δύσκολος ήταν με το φαγητό του, όταν επέστρεφε σπίτι από το σχολείο και το κολατσιό που του είχα ετοιμάσει ήταν ανέγγιχτο. Του ετοίμαζα ωραία σάντουιτς και πάντα του έδινα και ένα μήλο ή κάποιο άλλο φρούτο, αλλά δεν έτρωγε ούτε μπουκιά. Ακόμα και οι δάσκαλοι είχαν ανησυχήσει. Τα αδέλφια του, αντιθέτως, λατρεύουν το φαγητό και τρώνε τα πάντα. Ο 19χρονος ήταν πάντα πολύ αδύνατος και έτσι ποτέ δεν ανησυχήσαμε για το σωματικό του βάρος. Συνήθως ακούς για τα τρόφιμα “σκουπίδια” σε συσχετισμό με την παχυσαρκία, αλλά αυτός ήταν πραγματικά κοκαλιάρης». Η οικογένεια αντιλήφθηκε ότι κάτι πήγαινε στραβά όταν στα 14 του ο νεαρός άρχισε να κουφαίνεται, ενώ λίγο αργότερα έχασε και την όρασή του. Η μητέρα του λέει ότι ο γιος της έχασε την όρασή του ταχύτατα, σε σημείο που σήμερα θεωρείται «νομικά τυφλός».

«Εχει μηδενική κοινωνική ζωή σήμερα», λέει η μητέρα. «Μπήκε στο πανεπιστήμιο να σπουδάσει πληροφορική, αλλά αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει, γιατί δεν μπορούσε ούτε να δει ούτε να ακούσει. Θα ήθελε πολύ να δουλέψει, αλλά δεν έχει μπορεί να βρει οποιαδήποτε εργασία που θα μπορούσε να κάνει. Τώρα τον φροντίζω 24 ώρες την ημέρα, λαμβάνει βιταμίνες, αλλά οι διατροφικές του συνήθειες δεν έχουν αλλάξει. Τον παρακολουθεί ψυχολόγος και είχε αρχίσει να τρώει smoothies φρούτων, αλλά τα έκοψε».

Το αγόρι πάσχει από διαταραχή πρόσληψης τροφής (ARFID), κατά την οποία ο πάσχων γίνεται υπερβολικά ευαίσθητος σε γεύση, υφή, οσμή και εμφάνιση κάποιων τροφίμων. Οι γιατροί που τον εξέτασαν διαπίστωσαν ότι, αν και το βάρος του είναι φυσιολογικό, πάσχει από ακραίο υποσιτισμό και τα επίπεδα βιταμίνης Β12, του χαλκού, του σεληνίου και άλλων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, είναι πολύ χαμηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή