Μεγαλύτερες οι πιθανότητες εγκεφαλικού σε χορτοφάγους και βίγκαν

Μεγαλύτερες οι πιθανότητες εγκεφαλικού σε χορτοφάγους και βίγκαν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oσοι ακολουθούν χορτοφαγική ή βίγκαν διατροφή διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιοπάθειες, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, οι Βρετανοί ερευνητές που εκπόνησαν την έρευνα δεν κατάφεραν να διαπιστώσουν κατά πόσον η αύξηση του κινδύνου οφείλεται σε διατροφικά αίτια ή σε άλλους παράγοντες. Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Μedical Journal. Προκειμένου να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 48.000 άτομα για 18 έτη, αναλύοντας τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της έρευνας EPIC-Oxford, ενός μακροπρόθεσμου ερευνητικού προγράμματος για τη διατροφή και την υγεία.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες που ενεγράφησαν στην έρευνα μεταξύ 1993 και 2001 κατανάλωναν κρέας, λίγο περισσότεροι από 16.000 ήταν χορτοφάγοι ή βίγκαν, ενώ 7.500 αυτοπροσδιορίστηκαν ως χορτοφάγοι που έτρωγαν ψάρια και θαλασσινά. Κατά τη στιγμή της εγγραφής τους στη μελέτη και το 2010 απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους, ενώ αξιολογήθηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το ιατρικό ιστορικό τους και η φυσική τους δραστηριότητα. Συνολικά, κατά την περίοδο της μελέτης καταγράφηκαν 2.820 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και 1.072 εγκεφαλικά επεισόδια, εκ των οποίων τα 300 ήταν αιμορραγικά, που εμφανίζονται όταν ένα αποδυναμωμένο αιμοφόρο αγγείο διαρρηγνύεται και αιμορραγεί μέσα στον εγκέφαλο. Αυτοί που διατρέφονταν αποκλειστικά με ψάρια, θαλασσινά και χόρτα εμφάνιζαν 13% λιγότερες πιθανότητες στεφανιαίας νόσου, συγκριτικά με τους κρεοφάγους, ενώ οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν διέθεταν 22% λιγότερες πιθανότητες.

Tην ίδια στιγμή, όμως, οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι αυτό οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα Β12 που έχουν όσοι ακολουθούν τέτοια διατροφή, τονίζοντας όμως ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες προτού αποφανθούν οριστικά. Είναι πιθανόν ο συσχετισμός να μην έχει καμία σχέση με τη διατροφή, αλλά να οφείλεται σε άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής όλων αυτών που έχουν απαρνηθεί το κρέας.

Οπως τονίζει η δρ Φράνκι Φίλιπς, της Βρετανικής Εταιρείας Διαβήτη, η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου – αιτιατού μεταξύ χορτοφαγίας και εγκεφαλικών επεισοδίων. «Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι ο καθένας οφείλει να ακολουθεί καλοσχεδιασμένη διατροφή και να καταναλώνει ευρύ φάσμα τροφίμων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κρεοφάγοι κάνουν σωστή διατροφή, γιατί μπορεί να τρώνε μόνο κρέας και πατάτες και να μην αγγίζουν τα λαχανικά», σημείωσε η δρ Φίλιπς.

Είναι, πάντως, βέβαιο ότι οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν πρέπει να προσέχουν περισσότερο να μην εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα σε κάποιες βιταμίνες και μέταλλα. Eπίσης, είναι δυσκολότερο να λάβουν αρκετό σίδηρο από διατροφή που βασίζεται σε λαχανικά και χόρτα. Ετσι, αυτοί που λένε «όχι» στο κρέας πρέπει να τρώνε ψωμί και αλεύρι ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα, όπως και όσπρια, και να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες χολίνης, καθώς είναι απαραίτητη για την εγκεφαλική υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή