Δεν καταπολεμά την κατάθλιψη η σερτραλίνη

Δεν καταπολεμά την κατάθλιψη η σερτραλίνη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ανίκανο να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης αποδεικνύεται ένα από τα δημοφιλέστερα αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με νέα μεγάλη ιατρική μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι η δραστική ουσία σερτραλίνη, είδος SSRI, οδήγησε σε αμελητέα βελτίωση της διάθεσης καταθλιπτικών ασθενών.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet Psychiatry, ενισχύει τα ερωτήματα γύρω από την υπερσυνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών. Ιατροί στη Βρετανία συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε 7,3 εκατ. ασθενείς τον χρόνο. Ελλείψει νέων φαρμάκων, όμως, οι συντάκτες της έρευνας συστήνουν στους ιατρούς να μην αλλάξουν τις θεραπευτικές πρακτικές τους, επισημαίνοντας ότι η σερτραλίνη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην καταπολέμηση του άγχους, που συχνά συνοδεύει την κατάθλιψη.

«Η απροσδόκητη αυτή ανακάλυψη μας προκάλεσε σοκ. Η αρχική μας υπόθεση ήθελε τη σερτραλίνη να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε έξι εβδομάδες. Τα στοιχεία, όμως, διέψευσαν την εκτίμησή μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως βελτιωμένες δραστικές ουσίες κατά της κατάθλιψης και πρέπει να γίνουν νέες, ενδελεχείς έρευνες στον τομέα αυτόν», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Γκλιν Λιούις, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Ο καθηγητής Λιούις εκτιμά πως η νέα και αποτελεσματικότερη γενιά αντικαταθλιπτικών μπορεί να βασίζεται σε ουσίες όπως η κεταμίνη, η ψιλοκυβίνη –θεωρούμενες σήμερα παράνομα ναρκωτικά– και τα αντιφλεγμονώδη. Περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι στη Βρετανία είναι καθημερινοί χρήστες συνταγογραφούμενων αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων. Τα στοιχεία ιατρικών ενώσεων της χώρας δείχνουν ότι SSRI, όπως είναι η σερτραλίνη, αποτελούν το 54% των φαρμάκων που συνταγογραφούνται στη χώρα.

Ο επιστημονικός κόσμος αντέδρασε στα απροσδόκητα αποτελέσματα της έρευνας, επισημαίνοντας ότι κάποιοι από τους ασθενείς εμφάνιζαν ανεπαίσθητα συμπτώματα κατάθλιψης, γεγονός που εξηγεί την αδυναμία της σερτραλίνης να ανακουφίσει τα συμπτώματά τους. Αλλοι επιστήμονες υπογραμμίζουν, ωστόσο, την επικίνδυνη ευκολία με την οποία οι ιατροί συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα συμπτώματα άγχους είναι πολύ κοινά σε ασθενείς με κατάθλιψη. Η χορήγηση σερτραλίνης ανακουφίζει τις κρίσεις άγχους στους ασθενείς αυτούς, παρότι το σκεύασμα δεν μοιάζει αποτελεσματικό για την κατάθλιψη», λέει το μέλος της ερευνητικής ομάδας, δρ Τζέμα Λιούις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή