Υποσχέσεις για γερή καρδιά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δώστε την υπόσχεση στους γονείς σας ότι θα τρώτε πιο υγιεινά. Γονείς υποσχεθείτε στα παιδιά σας ότι θα γυμνάζεστε περισσότερο και θα σταματήσετε το κάπνισμα». Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία παροτρύνει κυρίως παιδιά αλλά και ενήλικες να υιοθετήσουν έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, να επιλέξουν μία ισορροπημένη διατροφή και να αποφύγουν το κάπνισμα, τονίζοντας ότι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία της καρδιάς.

Οπως αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, σήμερα η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για τον θάνατο 17,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, αριθμός ο οποίος έως το 2030 αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 23 εκατομμύρια. Παγκοσμίως ένας στους δέκα ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών πεθαίνει πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να αναβληθεί. Με αυτό το δεδομένο οι ειδικοί επιστήμονες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, υπηρετώντας το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς «Γίνε ο ήρωας της Καρδιάς – Δώσε μία Υπόσχεση», συστήνουν σε μικρούς και μεγάλους απλές αλλά σωτήριες αλλαγές στη καθημερινότητά τους με τη μορφή «υποσχέσεων και μικρών καθημερινών στόχων».

Για τη σωματική άσκηση προτείνουν τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας όπως παιχνίδι, περπάτημα, χορός, πέντε φορές την εβδομάδα. «Θυμηθείτε ότι ακόμη και μικρά πράγματα όπως η ανάβαση μιας σκάλας ή η αποβίβαση από το λεωφορείο μία στάση νωρίτερα μπορούν να κάνουν τη διαφορά», επισημαίνουν οι καρδιολόγοι. Αναφορικά με τη διατροφή, η «συνταγή για γερή καρδιά» ορίζει 5 μερίδες (περίπου μία χούφτα η κάθε μερίδα) φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Οι δε γονείς θα πρέπει να επιλέγουν για τα παιδιά τους υγιεινή διατροφή στο πρότυπο της παραδοσιακής μεσογειακής, και κυρίως να αφήνουν τα παιδιά να συμμετέχουν στο μαγείρεμα ώστε να μάθουν σε αυτή. Για το κάπνισμα οι ειδικοί τονίζουν: «Πες όχι. Είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για την υγεία σου», ενώ απευθυνόμενοι σε καπνιστές σημειώνουν ότι «μέσα σε δύο χρόνια από τη διακοπή του τσιγάρου μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου και μέσα σε 15 χρόνια απομακρύνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου». Για τις δε μεγαλύτερες ηλικίες συστήνουν προσοχή για τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, υπογραμμίζοντας «υποσχέσου να μετρήσεις την πίεσή σου να ελέγξεις τη χοληστερίνη σου, να προσέχεις το σάκχαρό σου».

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει εστιάσει την εκστρατεία της εφέτος σε μαθητές δημοτικών και γυμνασίων της χώρας με ενημέρωση των μαθητών εντός των σχολικών αιθουσών για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τους παράγοντες κινδύνου και την αξία της πρόληψης. Εκτός από τις παρουσιάσεις που θα γίνονται με τη μορφή των «γρίφων» προς επίλυση, θα διανεμηθούν και εξειδικευμένα φυλλάδια ειδικά φτιαγμένα για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου που εγκρίθηκαν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή