Συμμετοχή στην καινοτομία για παιδικό καρκίνο

Συμμετοχή στην καινοτομία για παιδικό καρκίνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον χάρτη με τις χώρες που «πρωταγωνιστούν» στην παραγωγή γνώσης για τη θεραπεία του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας μπαίνει η χώρα μας. Ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), σε διεθνή πρωτόκολλα θεραπείας παιδιών και εφήβων και η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσβαση παιδιών σε προηγμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις που έως τώρα δεν ήταν διαθέσιμες στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΠΑΟ, καθηγητή και διευθυντή της Πανεπιστημιακής Μονάδας Αιματολογίας Ογκολογίας στο Αγία Σοφία, Αντώνη Καττάμη, 14 ανά 100.000 παιδιά ηλικίας έως 14 ετών και 20 ανά 100.000 εφήβους θα εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου, με συχνότερες τη λευχαιμία και τους όγκους εγκεφάλου. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι κάθε χρόνο νοσούν στην Ελλάδα περίπου 300 παιδιά, που αντιμετωπίζονται σε ένα από τα οκτώ κέντρα Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας που λειτουργούν. Αν και τα αποτελέσματα των θεραπειών στη χώρα μας συναγωνίζονται τα καλύτερα της Ευρώπης, τα ελληνικά κέντρα απλώς ακολουθούν και δεν συμμετέχουν επίσημα στα πρωτόκολλα θεραπειών, δηλαδή στην καινοτομία αναφορικά με τη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.

Η ΕΕΠΑΟ και η «Φλόγα» υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας βάσει του οποίου ο Σύλλογος αναλαμβάνει να εξασφαλίζει τους οικονομικούς πόρους για να καλυφθεί το κόστος συμμετοχής της ΕΕΠΑΟ στα Διεθνή Συνεργατικά Πρωτόκολλα Θεραπείας για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Το κόστος συμμετοχής θα ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ σε βάθος πενταετίας, ποσό που μαζί με το ετήσιο κόστος λειτουργίας του προγράμματος εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1.000.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Φλόγα έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την παρουσίαση του μνημονίου συνεργασίας, το υπουργείο στηρίζει εμπράκτως την πρωτοβουλία, καθώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας των μελετών σκοπιμότητας για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η ΕΕΠΑΟ από την πλευρά της αναλαμβάνει να εφαρμόσει και να εποπτεύει τα πρωτόκολλα, στα οποία θα συμμετέχουν μέλη της σε όλα τα Παιδιατρικά Αιματολογικά Ογκολογικά Κέντρα της χώρας. Ετσι, η διάγνωση και η πορεία της νόσου των παιδιών με καρκίνο στη χώρα μας θα συζητούνται σε πραγματικό χρόνο με ιατρικές ομάδες διεθνώς με χρήση πρωτοπόρων τεχνικών που δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στη χώρα μας, ενώ η θεραπεία τους θα καθορίζεται βάσει των δεδομένων του κάθε πρωτοκόλλου και θα αναπροσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο για κάθε παιδί ξεχωριστά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή