Αιματολογικό Συνέδριο: Αμυνα με «προγραμματισμό»

Αιματολογικό Συνέδριο: Αμυνα με «προγραμματισμό»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπιδοφόρες προοπτικές για την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με προχωρημένο αιματολογικό καρκίνο δίνουν οι νέες εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία. Οι ειδικοί επιστήμονες τροποποιούν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς και τα «προγραμματίζουν» ώστε να επιτίθενται στα κύτταρα των αιματολογικών καρκίνων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μεγαλύτερη περίοδος ύφεσης της νόσου για τους ασθενείς που σε άλλη περίπτωση θα είχαν πολύ περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

Οι εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία στον τομέα της Αιματολογίας είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο 30ό Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων αιματολόγων. Οπως ανέφεραν, χθες, με αφορμή το συνέδριο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, καθηγητής και πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος, η γ.γ. της Εταιρείας διευθύντρια στην Αιματολογική Κλινική και στη μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του «Ευαγγελισμού» κ. Μαρία Παγώνη και ο καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Ευάγγελος Τέρπος, εντός του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει από πέντε κέντρα της χώρας μας (στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», τον «Ευαγγελισμό», στο «Αττικόν», στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Ρίου) η εφαρμογή ανοσοθεραπείας με CAR-T λεμφοκύτταρα (ειδικά τροποποιημένα λεμφοκύτταρα), σε ειδικές κατηγορίες ασθενών με λέμφωμα.

Η μέθοδος πήρε πρόσφατα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη χρήση της σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και σε ασθενείς με διάχυτο λέμφωμα από Β-μεγάλα κύτταρα, οι οποίοι έχουν ήδη αποτυχία σε δύο προηγούμενες γραμμές θεραπείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τη συγκεκριμένη ανοσοθεραπεία χρειάζονται 30-50 ασθενείς ετησίως στη χώρα μας. Η χρήση της αποτελεί πρόκληση για την πολιτεία, λόγω του υψηλού κόστους της (μόνο η επεξεργασία-τροποποίηση των λεμφοκυττάρων η οποία γίνεται σε κέντρο στη Γερμανία έχει κόστος 400.000 ευρώ), αλλά και της οργάνωσης που απαιτείται για τη νοσηλεία των ασθενών. Σημειώνεται ότι η χορήγηση των λεμφοκυττάρων πρέπει να γίνεται σε κέντρα αλλογενών μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών, τα οποία έχουν ήδη λίστα αναμονής. Σχολιάζοντας το υψηλό κόστος γενικά των ανοσοθεραπειών, ο κ. Δημόπουλος επεσήμανε ότι στην Ελλάδα η συνταγογράφηση σε ογκολογικούς ασθενείς είναι πιο «άνετη» σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές για πιο αποτελεσματικό έλεγχό της.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι ειδικοί θα εξετάσουν και το θέμα της άμεσης συσχέτισης των σιλικονούχων επιθεμάτων στήθους με την ανάπτυξη συγκεκριμένου τύπου λεμφωμάτων, παρουσιάζοντας και περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα αναγνώρισε ως ξεχωριστή νόσο τα λεμφώματα που προκαλούν τα επιθέματα αυτά, και η οποία ενδέχεται να εμφανιστεί από 10 έως 15 έτη μετά την τοποθέτηση των επιθεμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή