Κατ’ οίκον εξέταση για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Κατ’ οίκον εξέταση για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια απλή εξέταση ούρων ή κολπικού υγρού, που μπορεί να συλλεχθεί στο σπίτι, πιθανώς να επιτρέψει στις γυναίκες να διαπιστώσουν κατά πόσον κινδυνεύουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Θεωρητικά η νέα μέθοδος θα μπορέσει να συμπληρώσει, αλλά όχι να υποκαταστήσει, το συμβατικό τεστ Παπανικολάου. Οι γυναίκες, μάλιστα, που υποβάλλονται στην πρωτοποριακή εξέταση δεν θα χρειάζεται να εγκαταλείψουν την άνεση του σπιτιού τους και να επισκεφθούν κάποιον ιατρό. 

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη του Λονδίνου ζήτησαν από γυναίκες να τους δώσουν δείγματα βιολογικού υγρού που συνέλεξαν οι ίδιες, προκειμένου να τα εξετάσουν. Αν και είναι αναγκαία η πραγματοποίηση ευρύτερων ερευνών στο αντικείμενο, πολλές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και ενημέρωση του γυναικείου καρκίνου χαρακτηρίζουν την εργασία των επιστημόνων «ενθαρρυντική» και με δυνατότητες μεταβολής «των κανόνων του παιχνιδιού».

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Βρετανικού Εθνικού Ερευνητικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη και υποδεικνύουν ότι η πρωτοποριακή μέθοδος είναι εφικτή, αλλά και πολύ δημοφιλής. Παρ’ όλα αυτά, το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) δεν πρόκειται να παράσχει την καινοτόμο μέθοδο στις γυναίκες πριν από την ολοκλήρωση ευρύτερων ερευνών. Ακόμη και όταν συμβεί αυτό, όμως, η νέα μέθοδος δεν θα είναι παρά μια εναλλακτική λύση για τις γυναίκες, καθώς οι Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι το τεστ Παπανικολάου θα εξακολουθήσει να κατέχει πρωταρχική θέση στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τη σημερινή του μορφή. Μελλοντικά, επισημαίνουν οι ερευνητές, κάποιες γυναίκες θα μπορούν να αγοράζουν το διαγνωστικό τεστ από το Διαδίκτυο, να το χρησιμοποιούν στο σπίτι τους και να αποστέλλουν ταχυδρομικά το δείγμα τους στα εργαστήρια για ανάλυση.

Η εξέταση στοχεύει στη διάγνωση προκαρκινικών καταστάσεων που μπορούν να αντιμετωπισθούν, αποτρέποντας την εμφάνιση καρκίνου. Ολες οι γυναίκες ηλικίας 25 έως 64 ετών καλούνται κάθε χρόνο από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές να υποβληθούν σε τεστ Παπανικολάου. Ωστόσο, όπως δείχνουν  πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, η μία στις τέσσερις Βρετανίδες δεν προσέρχεται να εξεταστεί, κάτι που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδίδεται στην ντροπή που νιώθουν οι γυναίκες, στην έλλειψη ενημέρωσης ή απλώς στην αναβλητικότητα.

Η νέα εξέταση (S5) μετρά τις χημικές μεταβολές που ανιχνεύονται στα ούρα ή στο δείγμα κολπικού υγρού, που συγκεντρώνει η ίδια η γυναίκα, προκειμένου να υπολογίσει τον κίνδυνο καρκινογένεσης. To υψηλό αποτέλεσμα υποδεικνύει ότι η γυναίκα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να έχει προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Οπως διαπιστώθηκε κατά τη μελέτη, το νέο τεστ μπορούσε να διακρίνει τις γυναίκες που είχαν προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες είχαν διαγνωστεί συμβατικά.

Η δρ Μπελίντα Νεντζάι, που συντόνισε την έρευνα, τόνισε ότι η ακρίβεια της εξέτασης S5 θα ενισχυθεί στο μέλλον και δεν αποκλείεται να κυκλοφορεί στο εμπόριο σε πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή