Χάμπουργκερ από μικρόβια, σκόνη πρωτεΐνης και ηφαιστειακές πηγές

Χάμπουργκερ από μικρόβια, σκόνη πρωτεΐνης και ηφαιστειακές πηγές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια νέα γενιά διατροφικών προϊόντων βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, συνδυάζοντας αρχέγονες μεθόδους, όπως τη ζύμωση, με τεχνολογικές καινοτομίες και με στόχο την υποκατάσταση του κρέατος και άλλων πηγών πρωτεΐνης, που ζημιώνουν σημαντικά το περιβάλλον της Γης εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανική κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η γεωργία, η εκμετάλλευση του δασικού πλούτου και άλλες χρήσεις γης ευθύνονταν σε ποσοστό 23% για τις εκπομπές καυσαερίων μεταξύ 2007-2016, με το ποσοστό αυτό να φθάνει το 37% αν συνυπολογιστούν όλα τα στάδια της αγροτικής παραγωγής. Η κτηνοτροφία από μόνη της προκαλεί το 14,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με στοιχεία του FAO.  Λύση στο φαινόμενο αυτό φιλοδοξεί να προσφέρει η φινλανδική εταιρεία Solar Foods, η οποία κατασκευάζει βρώσιμη σκόνη πρωτεΐνης. «Η θρεπτική σκόνη μας δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, δεν χρειάζεται ζιζανιοκτόνα ούτε λιπάσματα», λέει ο ιδρυτής της εταιρείας, Πάσι Βαϊνίκα. Η πρωτεΐνη σε σκόνη κατασκευάζεται με την τοποθέτηση μικροβίων σε υγρό και την τροφοδοσία τους με υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα, διαδικασία ανάλογη με τη ζύμωση μπιρας ή κρασιού, χωρίς όμως σιτηρά ή σταφύλια. Το παραγόμενο προϊόν θυμίζει το αλεύρι και μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ύλη για χορτοφαγικά χάμπουργκερ. Αλλη εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει τις εκπομπές καυσαερίων μέσω της ζύμωσης, είναι η String Bio από την Μπανγκαλόρ της Ινδίας, η οποία πειραματίζεται στη μετατροπή μεθανίου από απορρίμματα και φυσικές πηγές σε σκόνη πρωτεΐνης για τη σίτιση ζώων.

Ορισμένοι έχουν επικρίνει την προώθηση φυτικών εναλλακτικών λύσεων για το κρέας, υποστηρίζοντας ότι αυτές εμφανίζουν υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου και άρα δεν αποτελούν υγιεινή λύση. Την ίδια ώρα, οργανώσεις – λόμπι της βιομηχανίας διατροφικών προϊόντων προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τα εναλλακτικά του κρέατος είναι «γεμάτα χημικές ουσίες». Η νέα γενιά πρωτεϊνών, όμως, δεν απαιτεί βιομηχανική επεξεργασία, όπως εξηγεί ο Τόμας Τζόνας της Sustainable Bioproducts, ο οποίος αξιοποιεί πρωτεΐνες από ηφαιστειακές θερμές πηγές του εθνικού δρυμού Γελοουστόουν των ΗΠΑ. Η εταιρεία σχεδιάζει να προωθήσει στην αγορά «υποκατάστατο χάμπουργκερ», που προέρχεται από πρωτεΐνες και ζύμωση μικροβίων στις θερμές πηγές του δρυμού.

Ο επενδυτής Αλστούλερ Μάλεκ προειδοποιεί τους φιλόδοξους δημιουργούς καινοτόμων διατροφικών προϊόντων: «Πρέπει να έχει εκπληκτική γεύση και να είναι ικανό να κατασκευάζεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Υπάρχουν μοναδικοί σεφ σε όλο τον κόσμο, που δημιουργούν πιάτα με φυτικά διατροφικά προϊόντα. Οι δημιουργίες τους, όμως, αφορούν πολύ μικρό αριθμό πελατών. Αν δεν είσαι ικανός να εγγυηθείς μεγάλο όγκο παραγωγής, δεν θεωρώ ότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή