Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!

Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη δυνατότητα να σταθούν δυνατές απέναντι στον καρκίνο, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, παρέχει στις γυναίκες που νοσούν ή έχουν νοσήσει από αυτόν η πρωτοβουλία «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!». Λίγες μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού, στις 25 Οκτωβρίου, η συγκεκριμένη δράση έρχεται να βοηθήσει τις γυναίκες που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με την ασθένεια, ώστε μέσα από βιωματικά εργαστήρια τεχνών να αποκτήσουν ψυχική δύναμη και να αντιμετωπίσουν τη νόσο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου στις γυναίκες, η οποία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει μελετηθεί επισταμένως από την επιστημονική κοινότητα. Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι πρόκειται για τη συχνότερη διάγνωση κακοήθειας στις γυναίκες, καθώς προσβάλλει 2,1 εκατ. γυναίκες τον χρόνο παγκοσμίως. Το 2018, εκτιμάται ότι 627.000 γυναίκες που έπασχαν από τη συγκεκριμένη νόσο έχασαν τη «μάχη», αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% των θανάτων των γυναικών από άλλες μορφές καρκίνου. Όσον αφορά την Ελλάδα, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο καταδεικνύουν ότι στη χώρα μας το 2018 παρουσιάστηκαν 7.734 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, που ταλανίζει σχεδόν στον ίδιο βαθμό και τα δύο φύλα, ο καρκίνος του μαστού θεωρείται η πιο συχνή μορφή καρκίνου. Είναι απαραίτητο λοιπόν να υπενθυμίζεται ότι με τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους οι γυναίκες στα πρώιμα στάδια της ασθένειας έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους, να ιαθούν από τη νόσο και να μεταβούν εύκολα στο στάδιο της αποκατάστασης και της επιστροφής τους στην καθημερινή τους ζωή. Παράλληλα, οι ασθενείς σε προχωρημένα στάδια μπορούν να τη μετατρέψουν σε χρόνια νόσο με τη βοήθεια των συνεχώς εξελισσόμενων θεραπειών. Ενδεικτικά, μελέτη που διεξήχθη από τη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, στη Γλασκώβη, αναδεικνύει τα σημαντικά βήματα της επιστήμης για την αντιμετώπιση και τη διάγνωση της νόσου. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ διαπίστωσε ότι ο καρκίνος του μαστού θα μπορεί να ανιχνευτεί έως και πέντε χρόνια πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων, χάρη σε εξέταση αίματος που θα ταυτοποιεί την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος στις ουσίες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα.

Πέραν όμως των νέων θεραπευτικών μεθόδων που έχει στη διάθεσή της η ιατρική κοινότητα, απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της νόσου είναι και η όσο το δυνατόν θετικότερη ψυχολογία της γυναίκας. Ακόμη και κατά το στάδιο που ακολουθεί των θεραπειών, συνιστάται στις γυναίκες να βρουν τρόπους ώστε να διαχειριστούν τις σωματικές, αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις από τις αλλαγές που επέφερε η νόσος.

Το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» αποτελεί πρωτοβουλία της Novartis Hellas, που έχει στόχο να προσεγγίσει τη γυναίκα ασθενή με ολιστικό τρόπο, παρέχοντάς της τη δυνατότητα να περάσει τον χρόνο της δημιουργικά και να αντεπεξέλθει με σθένος στον αγώνα της. Φέτος το πρόγραμμα παρουσιάζεται ανανεωμένο, προσφέροντας από τις 18 Νοεμβρίου 2019 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2020 δωρεάν βιωματικά εργαστήρια εκφραστικών τεχνών σε ολοκληρωμένους κύκλους. Απευθύνεται μόνο σε γυναίκες που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού και τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Το πρόγραμμα αποτελείται από έναν κύκλο εργαστηρίων διάρκειας 10 εβδομάδων, στον οποίο περιλαμβάνονται δραστηριότητες τέχνης και έκφρασης. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν σε εργαστήρια μουσικοθεραπείας, δραματοθεραπείας, χοροθεραπείας και εικαστικής θεραπείας, και μέσω της τέχνης να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Σημειώνεται ότι όσες συμμετάσχουν θα μπορούν να παρακολουθούν μία φορά την εβδομάδα και για διάστημα δέκα εβδομάδων το εργαστήριο της επιλογής τους.

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χρονοβόρες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού συχνά έρχονται αντιμέτωπες με αλλαγές που σχετίζονται και με την εξωτερική τους εμφάνιση, είτε αυτές αφορούν την πτώση των μαλλιών είτε την αλλαγή του σώματός τους.

Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!-1

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ, ΜΑΚΙΓΙΑΖ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έτσι, είναι σημαντικό να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να ασχοληθούν με δραστηριότητες που εστιάζουν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για τον λόγο αυτόν οι ενδιαφερόμενες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε σεμινάριο που αφορά τη μαγειρική, την υγιεινή διατροφή, αλλά και το μακιγιάζ.

Παράλληλα, για πρώτη φορά πραγματοποιείται βιωματικό εργαστήριο μουσικής σε όσους στέκονται δίπλα στην ασθενή, δηλαδή σε συγγενείς, αλλά και σε όσους έχουν αναλάβει τη φροντίδα της. Με τον τρόπο αυτόν οι φροντιστές θα έχουν την ευκαιρία να αποφορτιστούν και να εκφράσουν τα συναισθήματα που βιώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια θεραπείας της ασθενούς από τη νόσο. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ηλεκτρονικά συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται περίπου σε 200 γυναίκες και δεν υπάρχει συγκεκριμένο ηλικιακό όριο για τη συμμετοχή σε αυτό. Τα σεμινάρια θα διεξάγονται τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ η παρακολούθησή τους είναι δωρεάν και ανώνυμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 και το 2016, οπότε το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, πραγματοποιήθηκαν περίπου 54 βιωματικά εργαστήρια στα οποία έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον 500 γυναίκες.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του ανανεωμένου αυτού προγράμματος, η κ. Ζένια Σαριδάκη Ζώρα, MD PhD Παθολόγος-Ογκολόγος και αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, δήλωσε ότι «σε καθημερινή βάση ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς που βιώνουν τις συνέπειες του καρκίνου όχι μόνο στο σώμα τους, αλλά και στην ψυχολογία τους. Η ψυχολογία της ασθενούς παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της ασθένειας, και όσο πιο δυνατή και αισιόδοξη νιώθει, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου. Τα βιωματικά εργαστήρια τεχνών αποτελούν υποστηρικτικές θεραπείες που χρησιμοποιούν ως βασικά τους εργαλεία τις τέχνες, βοηθώντας στην έκφραση και τη φροντίδα του πνεύματος και της ψυχής». Από την πλευρά της η κ. Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», τόνισε ότι «το πρόγραμμα για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» επανέρχεται δυναμικά φέτος και είναι χαρά μας να υποστηρίζουμε μια τέτοια πρωτοβουλία, που στόχο έχει την ενδυνάμωση των γυναικών που αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο του μαστού». Προσέθεσε ακόμα ότι «με την παρακολούθηση των βιωματικών εργαστηρίων ενισχύεται σημαντικά η αυτοπεποίθηση των γυναικών, ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται να εκφράζουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους και να μη νιώθουν μόνες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους».

Το πρόγραμμα φέτος αναμένεται να είναι πιο εμπλουτισμένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, υπενθυμίζοντας τον ρόλο που παίζει η ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση της ασθενούς για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πριν, αλλά και μετά τη θεραπεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή