Αξονική τομογραφία και εμφάνιση καρκίνου

Αξονική τομογραφία και εμφάνιση καρκίνου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΪΠΕΪ. Αντιφατικά είναι τα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τους κινδύνους από την έκθεση σε ακτινοβολία κατά τη διάρκεια αξονικών τομογραφιών. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JNCL Cancer Spectrum, η έκθεση σε ακτινοβολία από αξονικές τομογραφίες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς και λευχαιμία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 22.853 πάσχοντες από καρκίνο του θυρεοειδούς, 13.040 πάσχοντες από λευχαιμία και 20.157 ασθενείς με μη-Hodgkin λέμφωμα, κατά το διάστημα 2000- 2013. Συνέλεξαν, επίσης, δημογραφικές πληροφορίες από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Ασφάλειας Υγείας της Ταϊβάν. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που εμφάνισαν καρκίνο του θυρεοειδούς και λευχαιμία είχαν σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα να έχουν υποβληθεί σε αξονικές τομογραφίες. Δεν εντοπίστηκε η ίδια σύνδεση μεταξύ αξονικών τομογραφιών και λεμφώματος μη-Hodgkin σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς. Ωστόσο, οι ασθενείς μεταξύ 36 και 45 ετών είχαν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν μη- Hodgkin λέμφωμα που συνδέεται με αξονικές τομογραφίες. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε αξονικές τομογραφίες είχαν γενικώς αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς και λευχαιμία. Ο κίνδυνος, μάλιστα, αυτός αφορούσε κυρίως γυναίκες νεότερες των 45 ετών. 

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι αξονικές τομογραφίες σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς και λευχαιμίας σε ενήλικες όλων των ηλικιών και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μη-Hodgkin λεμφώματος σε νέους ενήλικες», δήλωσε η Γιου-Χσουάν Γιόνι Σάο, μία εκ των συντακτών της μελέτης, ενώ προσέθεσε ότι «σε όσο περισσότερες αξονικές τομογραφίες εκτιθέμεθα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Ο αυξημένος αριθμός ατόμων που υποβάλλονται σε αξονικές τομογραφίες συνιστά πρόβλημα για τη δημόσια υγεία». Ετερη έρευνα, ωστόσο, που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνέπειες από τις αξονικές τομογραφίες είναι μηδαμινές. «Η παρατεταμένη έκθεση σε ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, αλλά οι πιθανότητες για την ανάπτυξη κακοήθειας είναι απειροελάχιστες», σχολίασε ο Γκαουράβ Ντιξίτ, ανώτατος σύμβουλος της αιματολογικής κλινικής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο, στο Νέο Δελχί.

Σημείωσε, πάντως, ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά και να τεθούν περιορισμοί στη συχνή έκθεση σε ακτινοβολία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή