Φυτοφάρμακα: Οταν η ΕΕ δεν τηρεί τους κανόνες που βάζει

Φυτοφάρμακα: Οταν η ΕΕ δεν τηρεί τους κανόνες που βάζει

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρώπη δέν θα πιάσει τους περιβαλλοντικούς της στόχους του 2020, του 2030 και του 2050 αν «δέν εκμεταλλευθεί το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται», προειδοποίησε ο ευρωπαικός οργανισμός περιβάλλοντος στην εκθεση για το περιβάλον που δημοσιεύθηκε στις Βρυξέλλες. Σε όλους τους τομείς δράσης διατήρησης της βιοποικιλότητας, χημικής ρύπανσης, κλιματικής αλλαγής, παρατηρείται στασιμότητα ή οπισθοχώρηση. Οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ευρωπαϊκά συνδικάτα, ενώσεις καταναλωτών και το Ευρωπαικό Γραφείο Περιβάλλοντος έστειλαν χθές επιστολή στην νέα ευρωπαϊκή επιτροπή, που θα ανακοινώσει στις 11 Δεκεμβρίου το νέο πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ενέργειες αυτές δρομολογήθηκαν διότι μετά την διαρροή του σχεδίου της επιτροπής για ρυθμιστικές πολιτικές στην κατεύθυνση της «μηδενικής χημικής ρπυπανσης», η επιτροπή φαίνεται οτι υπαναχώρησε στις πιέσεις της χημικής βιομηχανίας. Στο δεύτερο σχέδιο των μέτρων που θα ανακοινώσει  η επιτροπή το οποίο διέρρευσε στις 2 Δεκεμβρίου, έλειπαν οι αναφορές του πρώτου, με αποτέλεσμα οι χώρες Λουξεμβούργο, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία και Ισπανία (σσ η Ελλάδα λείπει) να ζητήσουν να εφαρμοσθούν ρυθμιστικές πολιτικές με στόχο μικρότερη ρύπανση. Στο αρχικό σχέδιο της επιτροπής υπό την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν προέβλεπε την αντικατάσταση τοξικών ζιζανιοκτόνων με αλλα σκευάσματα .Το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για τα ζηζανιοκτόνα στην Ευρώπη αποκακλύπτει σήμερα στις Βρυξέλλες, ότι τα τελευταία δέκα χρόνια εγκρίθηκαν πάνω απο το 100 ζηζανιοκτόνα χωρίς να εχουν προηγηθεί οι ανάλογοι ελεγχοι για τις επιπτώσεις των ουσιών αυτών στο ορμονικό σύστημα του ανθρώπου. Από το 2009 η Ευρώπη ήταν η μόνη τοπική αγορά που απαγόρευε ζηζανιοκτόνα τα οποία προκαλούσαν ανωμαλίες στην έκκριση ενδοκρινών.Τελικά, το 2018 η ΕΕ συμφώνησε σε κανόνες που το ίδιο το πανευρωπαϊκό δίκτυο για τα ζιζανιοκτόνα, μια μη κυβερνητική οργάνωση – ομπρέλλα κατηγορεί την ΕΕ οτι παραβιάζει.

Αντί να κάνει δικούς της ελέγχους, η ΕΕ ζήτησε απο τους παραγωγούς των ζηζανιοκτόνων να της δώσουν πληροφορίες σε 12 περιπτώσεις μετά την έγκριση του σχετικού σκευάσματος, αλλά στις 10 απο τις 12 περιπτώσεις ουτε και αυτό έγινε, απλά την αγνόησαν. Για να εγκριθούν τα ζιζανιοκτόνα θα πρέπει η Γενική Διεύθυνση Υγείας να εγκρίνει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που εχει θέση, αλλα σε 7 απο τις 33 περιπτώσεις (εποξικοναζόλ ,τετρακοναζόλ και προχλωράζ είναι τα πλέον «διάσημα») οι επιστήμονες που συνεργαζονται μαζί της ανακάλυψαν ήδη απο το 2016, οτι τα σκευάσματα αποτελούσαν πηγή διατάραξης στην έκκριση ενδoκρινών, των ορμονών που παράγουν μία σειρά εσωτερικών οργάνων, όπως το πάγκρεας ο θυρεοειδής , η υπόφυση και τα επινεφρίδια, ωστε αν διατηρείται η εσωτερική χημική ισορροπία του οργανισμού .

Τον περασμένο Μάιο, πρίν απο τις τελευταίες ευρωεκλογές, το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφασισε να δώσει πρόσβαση σε 600 έγγραφα της επιτροπής που δείχνουν πώς η βιομηχανία και τα λόμπυ των αγροτών επιχείρησαν και πέτυχαν να «νερώσουν» τα αρχικά κριτήρια που είχαν τεθεί για να κρίνεται η βλαπτικότητα των ζιζανιοκτόνων(σσ τα εγγραφα εδω https://drive.google.com/file/d/1r0MajA97lkVz89JnCn9BQiW3JK-JFSs3/view). Το δικαστήριο αποφασισε οτι οικονομικά ή αλλά κριτήρια πλήν των επιστημονικών δέν πρέπει να παίζουν ρόλο στις αποφάσεις .

Οι ειδικοί που δουλεύουν για λογαριασμό της Διεύθυνσης Υγείας της ΕΕ σε μία λίστα φυτοφαρμάκων και στα εκδοχά τους, επιχειρώντας να διαμορφώσουν ένα σέτα κριτηρίων διαφωνούν με την εννοια της μηδενικής μόλυνσης .«Δέν υπάρχει φυτοφάρμακο χωρίς να προκαλεί κάποια βλάβη, έστω και ελάχιστη», επισημάινουν στην «Κ».                                                                                                                                                                                                                                         

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή