Η νικοτίνη κάνει τα νήπια αντικοινωνικά

Η νικοτίνη κάνει τα νήπια αντικοινωνικά

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά επικίνδυνο αποδεικνύεται το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά. Πληθώρα μελετών έχει υποδείξει τη σχέση του μητρικού καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τη μετέπειτα συμπεριφορά του παιδιού (υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, αντικοινωνικότητα).

Ορισμένες μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι αυτή η διασύνδεση μπορεί να οφείλεται στα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά της μητέρας, που παρέμεινε «θεριακλού» και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, παρά τις συστάσεις των ειδικών. Πολλές μελέτες, άλλωστε, έχουν αποδείξει ότι η έκθεση του εμβρύου σε νικοτίνη μεταβάλλει σημαντικά τη λειτουργία των νευρώνων του κατά τρόπους που είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τη μετέπειτα συμπεριφορά του. Παρέμενε, ωστόσο, ασαφές μέχρι σήμερα το εύρος κατά το οποίο το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την ανάπτυξη της συμπεριφοράς ενός παιδιού και ιδιαίτερα εκείνων των οποίων η μητέρα δεν κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Σήμερα, Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παιδιά που εκτίθενται στον καπνό των τσιγάρων κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής τους, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα υπερκινητικότητας και προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λάιζα Γκάτσκε-Κοπ, του Ιατρικού Κολλεγίου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδοψυχολογίας και ψυχιατρικής Journal of Child Psychology and Psychiatry, μελέτησαν 1.096 παιδιά. Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η δόση νικοτίνης στην οποία είχαν εκτεθεί (με βάση ανάλυση δειγμάτων από το σάλιο τους) τόσο πιο αισθητή ήταν η εκδήλωση υπερκινητικότητας και συμπεριφορικών προβλημάτων, συμπέρασμα που συμφωνεί με ευρήματα από μελέτες σε ζώα, σύμφωνα με τις οποίες η νικοτίνη επιδρά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

«Εχει δοθεί μεγάλη έμφαση στους κινδύνους του καπνίσματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως τα ευρήματα μας δείχνουν ότι τα παιδιά συνεχίζουν να είναι ευάλωτα στις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης στη νικοτίνη και κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της ζωής τους», σημείωσε η Γκάτσκε-Κοπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή