Δημοφιλείς δίαιτες δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία

Δημοφιλείς δίαιτες δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα η υπέρμετρη πολυφαγία είναι ένα χαρακτηριστικό της εορταστικής περιόδου. Με τις ώρες καθόμαστε γύρω από τραπέζια, κατάφορτα με τερψιλαρύγγια εδέσματα και τα απολαμβάνουμε. Ωστόσο, προνοητικοί όπως πάντα οι Βρετανοί προετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα», όταν συλλογικά θα αποφασίσουμε ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για εντατική δίαιτα. Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) απηύθυνε προειδοποίηση σε όλους όσοι καθορίζουν τους στόχους τους για τη νέα χρονιά, να αποφύγουν τις δίαιτες που αποσκοπούν σε ταχεία απώλεια κιλών και, βέβαια, τις διάφορες δημοφιλείς διατροφές που υπόσχονται μια ανώδυνη απίσχνανση σε άμεσο χρόνο. Ειδικότερα, ο καθηγητής Στίβεν Πόουις, ιατρικός επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αγγλία, τόνισε ότι αν και η επιθυμία να ξαναβρούμε τη φόρμα μας είναι κάτι πολύ θετικό, η προσφυγή σε διαιτητικά χάπια, τσάγια και άλλα σκευάσματα που καταστέλλουν την όρεξη, προϊόντα που συχνά διαφημίζονται από διασημότητες, είναι στην καλύτερη περίπτωση αναποτελεσματικά και στη χειρότερη επικίνδυνα. 

Οι διάφορες δίαιτες αποτοξίνωσης με τσάι, που συνήθως περιέχουν διουρητικά, υπακτικά, αλλά και διεγερτικές ουσίες όπως καφεΐνη, επιβάλλουν και αλλαγή στο είδος των τροφίμων που ένας άνθρωπος καταναλώνει. Υποτίθεται ότι «απελευθερώνουν» τον οργανισμό από τις τοξίνες και συμβάλλουν στην απώλεια σωματικού βάρους. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει τους δικούς του μηχανισμούς αποτοξίνωσης, όπως είναι το ήπαρ και τα νεφρά, που λειτουργούν διαρκώς προκειμένου να αποβάλουμε τις τοξίνες.

Στις αρχές του έτους, οι βρετανικές αρχές εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις διάφορες διασημότητες που προωθούν και διαφημίζουν, διαδικτυακά, προϊόντα εύκολου αδυνατίσματος. Η κατακραυγή που πυροδότησαν αυτές οι διαφημίσεις εξανάγκασαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instagram, να μεταβάλουν τους κανόνες τους, ώστε αυτές να μην προβάλλονται σε χρήστες νεότερους των 18 ετών και να αφαιρεθούν οι αναφορές σε «θαυματουργά» προϊόντα απώλειας βάρους. Η πρωτοβουλία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη Βρετανίδα ηθοποιό Τζάμιλα Τζαμίλ, η οποία είναι επικεφαλής εκστρατείας για τη θετική αντιμετώπιση του ανθρώπινου σώματος. Η Τζαμίλ είχε κατακρίνει με σφοδρότητα διασημότητες, όπως οι Καρντάσιανς, που προωθούσαν συμπληρώματα διατροφής και τσάγια αποτοξίνωσης, τα οποία περιείχαν υπακτικές ουσίες.

Ο καθηγητής Στίβεν Πόουις υπογράμμισε ότι όλα τα προϊόντα για τη γρήγορη επίλυση των προβλημάτων των περιττών κιλών απευθύνονται στο άγχος των νέων. Ο ένας στους τέσσερις, άλλωστε, παραδέχεται ότι η εμφάνιση είναι η κυριότερη ανησυχία του. «Κάθε στιγμή που αποφασίζετε να μπείτε σε φόρμα είναι καλή. Σίγουρα ο καθορισμός των στόχων της νέας χρονιάς είναι ο κατάλληλος χρόνος για αλλαγές. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι έχετε ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας με τα χάπια διαίτης και τα τσάγια αποτοξίνωσης. Πολλοί άνθρωποι θα βλάψουν την υγεία τους με αυτές τις ουσίες, αντί να κάνουν καλό», τόνισε ο Πόουις.

Προϊόντα για ταχύτατο αδυνάτισμα που καταστέλλουν την όρεξη για φαγητό, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν την κόπωση, πιθανώς να έχουν επιβλαβείς παρενέργειες όπως είναι η διάρροια, αλλά και καρδιακά προβλήματα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Επίσης, πιθανώς να αλληλοεπιδρούν με τα αντισυλληπτικά χάπια, καταλήγοντας σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Ο καθηγητής Πόουις κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να χάσουν βάρος να το κάνουν σταδιακά και πάντα προσέχοντας την υγεία τους. Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας παρέχει πολλές διαδικτυακές πηγές ως βοήθεια για την απώλεια βάρους, τη μείωση κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, τη διακοπή του καπνίσματος, την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και, βέβαια, την πιο υγιεινή διατροφή με κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών.

Κάποιες από τις μοδάτες δίαιτες, που προωθούνται από διασημότητες και πρέπει απαραιτήτως να αποφύγετε, είναι οι εξής:

• Ενδοφλέβιοι οροί. Πρόκειται για μέθοδο που υιοθετήθηκε από την τραγουδίστρια Ριάνα και το μοντέλο Κρίσι Τέιγκεν. Οι οροί υποτίθεται ότι περιέχουν βιταμίνες που καίνε λίπος, αλλά και σας θεραπεύουν από το άσχημο μεθύσι. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι ενδοφλέβιοι οροί αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης και θρόμβου, ενώ οι υπερβολικές συγκεντρώσεις βιταμινών είναι επικίνδυνες.

• Η δίαιτα 22 ημερών της Μπιγιονσέ. Βασίζεται στην παραδοχή ότι χρειάζονται 21 ημέρες για να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Οπως επισημαίνει η διατροφολόγος Αννα Ντάνιελς, η συγκεκριμένη δίαιτα έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος και η προετοιμασία των τροφίμων είναι πολύπλοκη. «Εφόσον γνωρίζετε να ακολουθήσετε μια χορτοφαγική διατροφή, μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας, χρησιμοποιώντας τις συνταγές σας και μεταβάλλοντάς τες αναλόγως, χωρίς το υπέρμετρο κόστος», τονίζει η ειδικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή