Ηπιότερη αλλά αποτελεσματική χημειοθεραπεία

Ηπιότερη αλλά αποτελεσματική χημειοθεραπεία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολύ λιγότερους κύκλους σωτήριας αλλά τοξικής χημειοθεραπείας είναι δυνατή η θεραπεία του καρκίνου των όρχεων, υποστηρίζουν Βρετανοί ειδικοί που προχώρησαν σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση European Urology.

Ειδικότερα, η μελέτη επί 246 ασθενών κατέδειξε ότι ένας κύκλος χημειοθεραπείας είναι αποτελεσματικός όσο και οι συνηθισμένοι δύο κύκλοι. Την ίδια στιγμή, η «ταχύτερη, ηπιότερη και φθηνότερη προσέγγιση» είχε σημαντικά λιγότερες παρενέργειες για τους καρκινοπαθείς. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μείωση των χημειοθεραπευτικών κύκλων θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται σχετικώς σπάνια. Στη Βρετανία, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 2.400 νέα κρούσματα. Συνήθως πλήττει νεότερους άνδρες και αποτελεί την πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου σε άνδρες ηλικίας από 15 μέχρι 49 ετών. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (98%) παραμένει στη ζωή δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου.

Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Αντικαρκινικής Ερευνας, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, καθώς και αυτού του Λονδίνου και του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Μπέρμιγχαμ, είχε ως βασικό στόχο τη μείωση των παρενεργειών της αντικαρκινικής θεραπείας. Από τους ασθενείς που έλαβαν μέρος, όσοι θεωρούνταν περισσότερο επιρρεπείς σε ενδεχόμενη επανεμφάνιση της νόσου έλαβαν μόνο έναν κύκλο χημειοθεραπείας. Δύο χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο καρκίνος είχε επανεμφανιστεί μόνο στο 1,3% των ανδρών, δηλαδή περίπου στο ίδιο ποσοστό με αυτούς που είχαν λάβει τους συμβατικούς δύο κύκλους.

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Χούνταρτ, του Ινστιτούτου Αντικαρκινικής Ερευνας, τόνισε ότι η μείωση της χημειοθεραπείας μπορεί να επιτρέψει σε νέους άνδρες, που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους, να αποφύγουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει τις επισκέψεις τους στα νοσοκομεία. «Αυτή η νέα μελέτη και τα συμπεράσματά της, ήδη μεταβάλλουν τη διεθνή ιατρική πρακτική σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε. Ταυτόχρονα, η καθηγήτρια Εμα Χολ, του ίδιου ινστιτούτου, σημείωσε ότι η έρευνα μας έδωσε πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο των όρχεων μπορεί να μειωθεί ασφαλώς σε έναν κύκλο –αντί για δύο–, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ο Μάρτιν Λέντουικ, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της Cancer Research UΚ, ανέφερε ότι «η χορήγηση ηπιότερης θεραπευτικής επιλογής στους άνδρες, που συνδέεται με την εμφάνιση λιγότερων παρενεργειών, θα βοηθήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να ζουν πολύ καλύτερα». Η χημειοθεραπεία, όπως είναι γνωστό, ενδέχεται να πλήξει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων λοιμώξεων, αλλά και να καταστρέψει όργανα, όπως τα νεφρά, ενώ συχνά προκαλεί στειρότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή