«Aνακούφιση» για τη διακοπή της κύησης

«Aνακούφιση» για τη διακοπή της κύησης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι γυναίκες που υποβάλλονται σε άμβλωση  δεν μετανοούν για την απόφασή τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Social Science & Medicine. Οι επιστήμονες εξέτασαν 667 γυναίκες σε 21 αμερικανικές πολιτείες, επανειλημμένως μέσα σε μία πενταετία, καταγράφοντας τα συναισθήματά τους σχετικά με τη διακοπή της κύησής τους. Το 95% των γυναικών επέμεινε, καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, ότι η απόφασή τους να υποβληθούν σε άμβλωση ήταν σωστή. Οταν ρωτήθηκαν αν νιώθουν συναισθήματα όπως λύπη, τύψεις, ανακούφιση, μετάνοια, θυμό ή ευτυχία για την απόφασή τους, οι περισσότερες δήλωσαν ότι ένιωθαν «ανακούφιση».

Οπως επισημαίνει η συντάκτρια της μελέτης, Κορίν Ρόκα, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο, «επί χρόνια επικρατούσε η αντίληψη ότι πρέπει να προστατέψουμε τις γυναίκες από τη συναισθηματική οδύνη της άμβλωσης. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Η Ρόκα υπογραμμίζει ότι ο ισχυρισμός περί της συναισθηματικής οδύνης που προκαλεί η άμβλωση χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους πολέμιους της πρακτικής προκειμένου να περιορίσουν την πρόσβαση των γυναικών  σε αυτήν.

Πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ απαιτούν συνεδρίες συμβουλευτικής πριν από την άμβλωση και χρόνο αναμονής κατά τον οποίο η έγκυος ενημερώνεται για την αρνητική ψυχική επίδραση που θα έχει η άμβλωση. Τελευταία έχει εξαπολυθεί μία νέα εκστρατεία των αμερικανικών  οργανώσεων που αντιτίθενται στις αμβλώσεις αλλά και συντηρητικών πολιτικών προκειμένου να εφαρμοστεί μία πολύ αυστηρή νομοθεσία για τις αμβλώσεις σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, ανατρέποντας ή ακόμα και καταργώντας την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριου, του 1973, με την οποία νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις. Η νέα μελέτη, ωστόσο, αποδεικνύει ότι οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση συχνότερα νιώθουν μεικτά αισθήματα, όπως τύψεις και ταυτόχρονα ανακούφιση, ενώ «αρνητικά και θετικά αισθήματα που πυροδοτούνται από την επέμβαση ακολουθούν μειωτική τάση τα δύο χρόνια μετά την επέμβαση και σταθεροποιούνται αργότερα. Αντιθέτως, τα συναισθήματα για την ορθότητα της απόφασής τους παραμένουν σταθερά και ισχυρά».

Οι συντάκτες της πρόσφατης μελέτης επισημαίνουν ότι οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να εστιαστούν στους μεμονωμένους παράγοντες που κάνουν τις γυναίκες να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα και να μετανοούν για την άμβλωση, τονίζοντας ότι η συμβουλευτική, με επίκεντρο την άμβλωση, όποτε παρέχεται, οφείλει να βοηθά τη γυναίκα να διαχειριστεί και να ξεπεράσει το στίγμα της ιατρικής πράξης.

Μία άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε  στην επιθεώρηση PLOS One, το 2015, η οποία είχε πάλι συντονιστεί από τη δρα Ρόκα και στην οποία είχαν συμμετάσχει 667 γυναίκες επί τριετή περίοδο, είχε καταλήξει σε παρόμοιο αποτέλεσμα: ότι, δηλαδή, για το 95% των γυναικών που είχαν τερματίσει την εγκυμοσύνη τους, η άμβλωση ήταν η ορθή απόφαση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή