Δεκάδες φάρμακα με αντικαρκινική δράση

Δεκάδες φάρμακα με αντικαρκινική δράση

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες φάρμακα που χορηγούνται για ευρεία ομάδα παθήσεων, από τη χοληστερίνη, τον διαβήτη, τις φλεγμονές και τον αλκοολισμό έως ακόμη και την οστεοαρθρίτιδα των σκύλων, πιθανώς να έχουν αντικαρκινική δράση, αφού έχουν την ικανότητα καταστροφής καρκινικών κυττάρων. Στην ύπαρξη αυτής της «αντισυμβατικής» δράσης τους κατέληξαν Αμερικανοί ερευνητές που μελέτησαν εργαστηριακώς την αντίδραση καρκινικών κυττάρων σε χιλιάδες διαφορετικά φάρμακα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τοντ Γκόλουμπ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και διευθυντή του Προγράμματος Καρκίνου του κοινού Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, δημοσίευσαν τα αποτελέσματά στο ιατρικό περιοδικό Nature Cancer. Η απρόσμενη ανακάλυψη ότι τόσο πολλά ήδη γνωστά φάρμακα διέθεταν άγνωστες μέχρι σήμερα αντικαρκινικές δυνατότητες δίνει ελπίδες ότι μελλοντικά θα εμπλουτιστεί το «οπλοστάσιο» κατά της νόσου.

«Πιστεύαμε ότι θα ήμασταν τυχεροί αν βρίσκαμε έστω και μία δραστική ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες. Νιώσαμε μεγάλη έκπληξη που βρήκαμε τόσες πολλές», δήλωσε ο δρ Γκόλουμπ. Οι ερευνητές, προκειμένου να καταλήξουν σε σαφές συμπέρασμα, εξέτασαν περίπου 4.500 φάρμακα τα οποία ήδη βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων, καθώς έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ή έχουν αποδειχθεί ασφαλή σε κλινικές δοκιμές, αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που διαπιστώνεται επιπλέον  θεραπευτική δράση σε φαρμακευτικό σκεύασμα. Κατά καιρούς, οι επιστήμονες «σκοντάφτουν» πάνω σε νέες χρήσεις παλαιών φαρμάκων – όπως συνέβη με τα διάσημα, πια, καρδιαγγειακά οφέλη της ασπιρίνης. Η νέα έρευνα συνιστά μια συστηματική, πλέον, προσπάθεια –η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα– να μελετηθούν πρόσθετες ιδιότητες φαρμακευτικών ουσιών που προορίζονται για άλλες παθήσεις.

Αυτό που πυροδότησε το ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι ότι μερικά από τα νέα δυνητικώς αντικαρκινικά φάρμακα σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα με απρόσμενους τρόπους και όχι μπλοκάροντας συγκεκριμένες πρωτεΐνες, όπως συμβαίνει με αρκετά γνωστά αντικαρκινικά. Κάποια μη ογκολογικά φάρμακα, για παράδειγμα, ενεργοποιούν μια πρωτεΐνη, ενώ  άλλα σταθεροποιούν την αλληλεπίδραση μεταξύ πρωτεϊνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή