«Επικίνδυνα» επίπεδα στρες βιώνουν οι αφοσιωμένοι οπαδοί, σύμφωνα με νέα έρευνα

«Επικίνδυνα» επίπεδα στρες βιώνουν οι αφοσιωμένοι οπαδοί, σύμφωνα με νέα έρευνα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξαιρετικά αφοσιωμένοι οπαδοί βιώνουν τόσο έντονα επίπεδα στρες ενώ παρακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα, που θέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο ακόμη και καρδιακής προσβολής, αναφέρει μία νέα έρευνα. 

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν δείγματα σάλιου Βραζιλιάνων φιλάθλων κατά τη διάρκεια της βαριάς ήττας της Σελεσάο από τη Γερμανία με 7-1, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Τα επίπεδα της κορτιζόλης, της λεγόμενης «ορμόνης του στρες», παρουσιάστηκαν εξαιρετικά αυξημένα κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου αγώνα, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αυξάνοντας την πίεση του αίματος και την «εντάση» της καρδιάς.

Εξετάζοντας τα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο 40 φιλάθλων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τρεις αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο ημιτελικός ήταν μακράν ο πιο στρεσογόνος αγώνας από τους τρεις. 

Ενδιαφέρον είναι ότι οι ερευνητές δεν εντόπισαν κάποια διαφορά στα επίπεδα στρες μεταξύ των αντρών και των γυναικών φιλάθλων, παρότι είναι ευρέως παραδεκτό ότι οι άντρες είναι περισσότερο «δεμένοι με τις ποδοσφαιρικές ομάδες τους». 

«Οι οπαδοί που είναι τρομερά δεμένοι με την ομάδα τους – δηλαδή, έχουν μία πολύ δυνατή αίσθηση ότι είναι "ένα" με αυτή – βιώνουν τεράστια επίπεδα στρες όταν παρακολουθούν έναν αγώνα», αναφέρει η Δρ. Μάρθα Νιούσον, ερευνήτρια στο Κέντρο για τη Μελέτη της Κοινωνικής Συνοχής του Πανεπιστημίου τη Οξφόρδης. «Οι οπαδοί που είναι πιο χαλαροί υποστηρικτές της ομάδας τους βιώνουν επίσης στρες αλλά όχι σε τέτοια υψηλά επίπεδα», προσθέτει. 

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνουν την πίεση του αίματος και πλήττουν περαιτέρω μία ήδη αποδυναμωμένη καρδιά. Ακόμη, βιώνοντας άυξηση της συγκεκριμένης ορμόνης, σε ψυχολογικό επίπεδο, το άτομο μπορεί να νιώσει μία αίσθηση επικείμενης καταστροφής και άμεσης απειλής για τη ζωή του.

Αντιστοίχως, προηγούμενες έρευνες έχουν επιδείξει αύξηση στις καρδιακές προσβολές μεταξύ των οπαδών σε ημέρες σημαντικών αγώνων, είτε σε εθνικό είτε σε συλλογικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή