«Πρόβα» της ακτινοθεραπείας σε τρισδιάστατο ομοίωμα κεφαλής

«Πρόβα» της ακτινοθεραπείας σε τρισδιάστατο ομοίωμα κεφαλής

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιάζει να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας το καινοτόμο προϊόν RTsafe PseudoPatient phantom, ένα ομοίωμα της κεφαλής ασθενών που πάσχουν από καρκίνο στον εγκέφαλο, το οποίο στοχεύει στη διασφάλιση της ακρίβειας της ακτινοθεραπείας πριν αυτή εφαρμοστεί στον άνθρωπο. Το προϊόν βραβεύθηκε πρόσφατα ως ένα από τα 100 καλύτερα R&D innovative products στις ΗΠΑ. 

«Το πρόβλημά μου είναι ένα γλοιοβλάστωμα, ένας όγκος εγκεφάλου. Εγινε ένα σύνολο ακτινοθεραπειών αρχικά, επικουρικά της χημειοθεραπείας και συγκεκριμένα με την επιβεβαίωση της θεραπείας μέσω της RTsafe, καθώς μέσω του ομοιώματος του δικού μου εγκεφάλου μπορεί να δράσει ο γιατρός και να βοηθηθώ πολύ», εξιστορεί την περιπέτεια υγείας της μία 30χρονη ασθενής, μητέρα δύο παιδιών, η οποία επέλεξε να εμπιστευθεί την πρωτοποριακή μέθοδο ελέγχου της ακτινοθεραπείας, όπως αυτή εφαρμόζεται στο νοσοκομείο «Υγεία». Σε τι συνίσταται; «Προκειμένου κάποιος να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, προηγούνται αξονικές τομογραφίες. Με βάση αυτές, ο γιατρός και ο φυσικός σχεδιάζουν το πλάνο θεραπείας του ασθενούς, έτσι ώστε να ακτινοβοληθούν οι πάσχουσες περιοχές χωρίς να επηρεαστούν οι γύρω υγιείς ιστοί», αρχίζει να λέει ο κ. Δημήτρης Μακρής, CBO της RTsafe, υποψήφιος διδάκτορας στη Φυσική της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. «Η ιδέα για τη δημιουργία του RTsafe PseudoPatient υπηρεσίας ανήκει στον Βαγγέλη Παππά, καθηγητή Ιατρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής, ιδρυτή και επιστημονικό υπεύθυνο της εταιρείας, με πολυετή κλινική εμπειρία στον «Αγ. Σάββα» και στον Θωμά Μάρη, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου. Προκειμένου να ελέγχεται η θεραπεία πριν εφαρμοστεί στον ίδιο τον ασθενή, με βάση τις αξονικές του και με τη βοήθεια τρισδιάστατης εκτύπωσης, δημιουργείται το ακριβές αντίγραφο της κεφαλής του ασθενούς, το οποίο αντικατοπτρίζει τα δικά του ανατομικά χαρακτηριστικά. Το ομοίωμα περιέχει υλικό – ένα είδος γέλης ή ειδικούς ανιχνευτές– το οποίο αλληλεπιδρά με την ακτινοβολία, όπως ο μαλακός ιστός του εγκεφάλου. Η αρχιτεκτονική της θεραπείας, η οποία έχει προηγηθεί, καθοδηγεί τη δοκιμαστική εφαρμογή στο ομοίωμα. Τα σημεία που ακτινοβολούνται, πολυμερίζονται. Στη συνέχεια, συγκρίνεται το πλάνο θεραπείας στον υπολογιστή με το ομοίωμα. Αν εντοπιστούν διαφοροποιήσεις, γίνονται βελτιώσεις. Αν όχι, η θεραπεία προχωρά κανονικά». Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης μεθόδου ελέγχου της θεραπείας σημαίνει πως χωρίς αυτήν, είναι επικίνδυνο για τον ασθενή να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία; «Σε καμία περίπτωση δεν φιλοδοξούμε να υποκαταστήσουμε καμία θεραπεία ή μέθοδο ελέγχου, απλώς τις εμπλουτίζουμε. Συμβάλλουμε έτσι στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας, στην ασφάλεια αλλά και στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής», εξηγεί ο κ. Μακρής. 

Η εταιρεία

Θα περίμενε κανείς να πάρετε την ιδέα σας και να αναζητήσετε την τύχη σας εκτός Ελλάδας… «Συνειδητοποιώντας την ανεπάρκεια θέσεων εργασίας στην αγορά, αποφασίσαμε να τις δημιουργήσουμε οι ίδιοι. Την ιδέα για την εταιρεία είχε ο μέντοράς μου Βαγγέλης Παππάς μαζί με τον Θωμά Μαρή. Τα εγκαίνια της RTsafe στο Παγκράτι συνέπεσαν χρονικά με την ανακοίνωση των capital controls! Ανησυχία υπήρχε, όμως είχαμε κερδίσει το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (Hellenic Award ονομάζονταν τότε –σήμερα Envolve– με την υποστήριξη του Hellenic Initiative, μιας ομάδας Ελλήνων των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών, οι οποίοι ήθελαν την περίοδο της κρίσης να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε ήταν σημαντική για το ξεκίνημά μας», αναφέρει ο κ. Μακρής, για να προσθέσει: «Την επόμενη χρονιά κερδίσαμε το βραβείο του MIT Enterprise Forum. Βρεθήκαμε στη Βοστώνη, άνοιξαν κι άλλα κανάλια». Ηταν δύσκολο να σας εμπιστευθούν; «Στραφήκαμε πρώτα στην Αμερική, επειδή αποτελεί την καταλληλότερη αγορά για τα προϊόντα υγείας. Είναι early adopters, πρώιμοι αποδέκτες δηλαδή, ενώ διαθέτουν το μπάτζετ να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα. Οι πρώτες μας συνεργασίες με το Σαν Αντόνιο στο Τέξας, το UCLA. Το προϊόν μας ίσως είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας (FDA Clearance) στην Αμερική – ο αντίστοιχος ΕΟΦ. Σήμερα, συνεργαζόμαστε και με Λατινική Αμερική, Χονγκ Κονγκ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη. Στην Ευρώπη, με Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σουηδία όπως και Ολλανδία, Ιταλία, Κύπρο.

Απολαμβάνουμε την αναγνώριση κορυφαίων επιστημόνων του χώρου, ενώ έχουμε πλέον σταθερή παρουσία τόσο στο διεθνές όσο και στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Κατασκευάζουμε περίπου 50 εκμαγεία ετησίως, όλα στο Παγκράτι. Καταφέραμε να γίνουμε μία κατά 90% εξαγωγική εταιρεία με 17 άτομα Ελληνες εργαζόμενους – όλοι προϊόντα ελληνικής παιδείας. Εχουμε αρκετά αξιοπρεπείς μισθούς, προσελκύουμε επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Ενθαρρυντικό το ότι μας στέλνουν βιογραφικό για να εργαστούν σε εμάς Ελληνες επιστήμονες από άλλες χώρες».

Επωφελούνται των υπηρεσιών σας οι Ελληνες ασθενείς; «Προς το παρόν, το μόνο νοσοκομείο στην Ελλάδα, με το οποίο συνεργαζόμαστε είναι το “Υγεία” – έχουμε 14 ασθενείς». «Εχοντας μία τεχνολογία σαν της RTsafe στα χέρια μας, μας δίνει μεγάλη εμπιστοσύνη, κάτι που το εκλαμβάνει και ο ίδιος ο ασθενής, που με τη σειρά του δείχνει εμπιστοσύνη στον γιατρό του, στην τεχνολογία, σε όλη τη θεραπεία. Κι αυτό, τον βοηθά να νιώσει ήρεμος, ασφαλής και μοναδικός», επισημαίνει ο κ. Γεώργιος Κριτσέλης, ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος, ο οποίος αξιοποιεί το νέο αυτό «εργαλείο». Και το κόστος; «Γύρω στις 2.500 ευρώ – φιλοδοξούμε να μειωθεί κι άλλο», τονίζει ο κ. Μακρής. Υπάρχει προοπτική συνεργασίας και με κρατικά νοσοκομεία, όπως ο «Αγ. Σάββας»; «Ξεκινάμε επαφές με το υπουργείο, ώστε να δούμε αν μπορεί η μέθοδος να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ». Ηλικιακοί περιορισμοί υπάρχουν; «Οχι». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή