Αμυλοείδωση, μια σχετικά σπάνια νόσος

Αμυλοείδωση, μια σχετικά σπάνια νόσος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη έγκαιρου εντοπισμού και εξειδικευμένης παροχής θεραπείας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, η πάθηση των οποίων σχετίζεται με την αμυλοείδωση, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ογκολόγους, τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας, στα οποία οι ασθενείς εμφανίζουν «παχιά καρδιά» (τοιχώματα), έχουν καλό υπερηχογράφημα και δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια, θα πρέπει να υποψιάσουν τους καρδιολόγους ότι ενδεχομένως να οφείλεται στην αμυλοείδωση από τρανσθυρετίνη, μια διαταραχή που δυστυχώς στην Ελλάδα υποδιαγιγνώσκεται και η οποία, εάν λάβει την κατάλληλη θεραπεία εγκαίρως, μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Οπως ανέφεραν χθες ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθανάσιος Δημόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευστάθιος Καστρίτης και ο καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος, η αμυλοείδωση είναι μια σχετικά σπάνια νόσος, η οποία προσβάλλει διάφορα όργανα και πιο συχνά την καρδιά, τους νεφρούς, τα νεύρα και το ήπαρ. Οφείλεται στη δημιουργία και εναπόθεση ινιδίων αμυλοειδούς, τα οποία αποτελούνται από τμήματα πρωτεϊνών που κυκλοφορούν στον οργανισμό. Οι δύο συχνότερες μορφές είναι η πρωτοπαθής αμυλοείδωση από ελαφρές αλυσίδες ανοσοσφαιρινών που παράγονται στον μυελό των οστών (AL αμυλοείδωση) και η αμυλοείδωση από τρανσυθερίνη (ΑΤΤR αμυλοείδωση), οι οποίες όμως έχουν διαφορετική έκβαση και εντελώς διαφορετική θεραπεία, και για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η διαφορική τους διάγνωση. Στην εξειδικευμένη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής κατά το 2019 διεγνώσθησαν και ξεκίνησαν θεραπεία 44 ασθενείς με ΑL αμυλοείδωση και 16 ασθενείς με ΑΤΤR αμυλοείδωση. Εκτιμάται ότι τα περιστατικά της ΑΤΤR αμυλοείδωσης είναι τουλάχιστον πενταπλάσια, αλλά δεν διαγιγνώσκονται, καθώς «κρύβονται» στον πληθυσμό των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν οι ειδικοί γιατροί με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση «Σπάνιες πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες: νεότερα δεδομένα», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Φεβρουαρίου στην Αίγλη Ζαππείου. Τον Φεβρουάριο (στις 21 και 22) θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και η επιστημονική διημερίδα «2020 Highlights of ASH in the Mediterranean», κατά τη διάρκεια της οποίας αιματολόγοι από όλο τον κόσμο θα μεταφέρουν όλες τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην αιματολογία, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στον ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας, σε Ελληνες γιατρούς και γιατρούς από άλλες χώρες της Μεσογείου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή