Η ανησυχία για διασπορά του κορωνοϊού

Η ανησυχία για διασπορά του κορωνοϊού

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστέρηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στον πληθυσμό αλλά και προετοιμασία των πολιτών για την «επόμενη ημέρα», όταν η διασπορά του ιού θα είναι συνεχιζόμενη και δεν θα σχετίζεται με ταξίδι σε πληττόμενες περιοχές, είναι οι δύο κατευθύνσεις στις οποίες εργάζονται παράλληλα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Με το επίπεδο του κινδύνου από τον νέο κορωνοϊό για τους πολίτες της Ε.Ε. να αναβαθμίζεται από «μέτριο» σε «υψηλό», οι ειδικοί επιστήμονες στη χώρα μας εκφράζουν πλέον δημόσια τον φόβο για μεγαλύτερη διασπορά του ιού και στον ελληνικό πληθυσμό, και επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία ότι όσοι επιστρέφουν από ταξίδι σε περιοχές που πλήττονται από τη νόσο να είναι σε εγρήγορση και να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (τηλ. 210-52.12.054) εάν εμφανίσουν συμπτώματα. Ηδη, το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ, το οποίο επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες πάνω από 40.000 κλήσεις, κυρίως για ενημέρωση, ενώ υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, είχαν ελεγχθεί έως και την Κυριακή δείγματα από 504 πολίτες.

Συνολικά, έως χθες αργά το βράδυ είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στην Ελλάδα, επτά περιστατικά λοίμωξης COVID-19, εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούσαν σε άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία και τα άλλα τρία σε άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τους ασθενείς-ταξιδιώτες. Οι ασθενείς, ηλικίας από 36 έως 62 ετών, νοσηλεύονται σε ειδικούς θαλάμους σε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και, τουλάχιστον έως χθες, εμφάνιζαν ήπια συμπτώματα και ήταν καλά στην υγεία τους. Σε όλες τις περιπτώσεις οι ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προχώρησαν στον εντοπισμό των επαφών «υψηλού κινδύνου» των ασθενών, όπως χαρακτηρίζονται όσοι έχουν βρεθεί στον ίδιο χώρο για τουλάχιστον 15 λεπτά και σε κοντινή απόσταση με ασθενή. Τα άτομα που ήρθαν σε πολύ στενή επαφή με ασθενείς υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις για το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ενώ συνολικά στα άτομα που χαρακτηρίζονται επαφές υψηλού κινδύνου συστήνεται η αποφυγή κοινωνικών επαφών για 14 ημέρες και η επιτήρηση της υγείας τους. Αλλωστε, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο εξέδωσε χθες νεότερη «έκθεση κινδύνου από τον νέο κορωνοϊό», στη φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, ο στόχος θα πρέπει να είναι η αποφυγή ή έστω η καθυστέρηση εξάπλωσης της νόσου, τουλάχιστον έως ότου υποχωρήσει πλήρως η έξαρση της εποχικής γρίπης και «απελευθερωθούν» με τον τρόπο αυτό πόροι του συστήματος Υγείας (προσωπικό, κλίνες θεραπείας, ΜΕΘ κ.ά.).

Παράλληλα με την «ιχνηλάτηση» των επαφών των ασθενών, το υπουργείο Υγείας με τηλεοπτικά μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι πολίτες στο TAXISnet), και επανειλημμένες δηλώσεις των επικεφαλής στη διαχείριση κρίσεων, επιχειρεί να στείλει το μήνυμα της τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας και κυρίως της υγιεινής των χεριών, με μεγαλύτερη έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, δηλαδή ηλικιωμένους, άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες ή ηπατοπάθειες.

Αναφερόμενος στα μέτρα ατομικής υγιεινής, ο κ. Κικίλιας δήλωσε «στην ελληνική κοινωνία υπάρχει και ατομική ευθύνη. Με όλες αυτές τις οδηγίες που έχουν δώσει οι ειδικοί, πρέπει ο καθένας να προσέχει τον εαυτό του». 

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο απέστειλε στα νοσοκομεία οδηγίες για το επισκεπτήριο και την παραμονή των συνοδών ασθενών με ογκολογικά, αιματολογικά, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή. Σύμφωνα με αυτές καταργείται το επισκεπτήριο, ενώ όπου κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει συνοδός, αυτός πρέπει να έχει ειδική άδεια, να μην εμφανίζει κανένα σύμπτωμα αναπνευστικής λοίμωξης και να είναι ενήμερος για την εφαρμογή μέτρων προφύλαξης όπως απολύμανση χεριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή