Ηπιότερα είναι τα συμπτώματα ασθενών εκτός Κίνας

Ηπιότερα είναι τα συμπτώματα ασθενών εκτός Κίνας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο ή τρία άτομα μπορεί να μεταδώσει τον νέο κορωνοϊό κάθε ασθενής που έχει προσβληθεί από αυτόν, ενώ θεωρείται πιθανή και η μετάδοση από ασυμπτωματικά άτομα. Θεωρείται, μάλιστα, ότι πάνω από τις μισές περιπτώσεις κρουσμάτων COVID-19 που εξήχθησαν από την Κίνα δεν έχουν στην πραγματικότητα ανιχνευθεί.

Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τον νέο κορωνοϊό που δημοσιοποίησε προχθές ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, η διάμεση περίοδος επώασης του ιού είναι 5-6 ημέρες με εύρος από 1-14 ημέρες, παρότι υπάρχουν αναφορές ότι μπορεί να διαρκεί και ώς 24 ημέρες, στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό πολιτικών καραντίνας για την αποφυγή εξάπλωσης της λοίμωξης. Πιστεύεται ότι μεταδίδεται μέσω μεγάλων σταγονιδίων, έχει όμως ανευρεθεί στο αίμα και στα κόπρανα. Μένει να επιβεβαιωθεί αν μπορεί να μεταδοθεί αιματογενώς ή με τα κόπρανα καθώς αυτό θα μεταβάλει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αποτροπή μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19.

Η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό εκδηλώνεται με μη ειδικά συμπτώματα όπως πυρετός (90%), βήχας (80%), κόπωση ή μυαλγίες (περίπου 20%). Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, πονόλαιμος, έμετος και διάρροια. Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι περίπου τα 50 έτη και ο αριθμός των παιδιών κάτω των 15 ετών που έχουν προσβληθεί είναι μικρός. Με βάση μια μικρή μελέτη σε 9 εγκύους δεν φάνηκε μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο. Εργαστηριακά ευρήματα των ασθενών είναι η λεμφοπενία, οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής και τα αμφιτερόπλευρα διηθήματα στους πνεύμονες στην ακτινογραφία ή στην αξονική θώρακος. Γενικά, 20% των ατόμων που θα νοσήσουν θα έχουν σοβαρά συμπτώματα και οι μισοί από αυτούς μπορεί να χρειαστούν μηχανική υποβοήθηση της αναπνοής. Η σοβαρότητα της λοίμωξης όμως ποικίλλει και μάλιστα θεωρείται ότι εκτός της επαρχίας Γουχάν της Κίνας –απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία– τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί είχαν πιο ήπια κλινική πορεία.  «Οι αποκλίσεις αυτές είναι συνέπεια της αναφοράς περιστατικών σε πραγματικό χρόνο ώστε να συγκεντρωθούν επιστημονικά δεδομένα. Καθώς υπάρχει σημαντικός αριθμός ασθενών με ήπια συμπτώματα, φαίνεται ότι η βαρύτητα της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό μοιάζει με σοβαρή εποχική γρίπη. 

Επομένως, μπορούμε να προβλέψουμε ότι τελικά θα αποδειχθεί ότι η θνητότητα από τον νέο κορωνοϊό θα είναι περίπου ίδια με αυτή του ιού της γρίπης δηλαδή γύρω στο 0,1%», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.

Αναφορικά με την πρόληψη της νόσου, ο καθηγητής προκρίνει τις πρακτικές μείωσης της έκθεσης στον κορωνοϊό, όπως είναι η απομόνωση των ασθενών, το κλείσιμο των σχολείων και ο περιορισμός των μη αναγκαίων μετακινήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή