Προετοιμασία για τη δεύτερη φάση επιδημίας

Προετοιμασία για τη δεύτερη φάση επιδημίας

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υποτιμάμε τον κίνδυνο. Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και συγκεκριμένα τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς με καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση από τον νέο κορωνοϊό». Το μήνυμα αυτό στέλνει το υπουργείο Υγείας, που τελεί εν αναμονή περισσότερων περιστατικών της λοίμωξης COVID-19 στη χώρα μας. Εως αργά το απόγευμα χθες, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στην Ελλάδα ήταν επτά, ενώ είχαν εντοπιστεί και «ιχνηλατηθεί» 270 «επαφές» των ασθενών με κορωνοϊό.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, η κατάσταση της υγείας των «επαφών» παρακολουθείται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας με δεδομένο ότι το διάστημα επώασης του νέου κορωνοϊού είναι έως 14 ημέρες –στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι 5 έως 7 ημέρες–, που σημαίνει ότι για το διάστημα αυτό υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο εκδήλωσης της νόσου. Εξιτήριο έλαβαν από το νοσοκομείο Σωτηρία οι δύο Ελληνες που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess» και οι οποίοι είχαν τεθεί σε «απομόνωση» μετά τον επαναπατρισμό τους.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αυξηθούν τα μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης για το ενδεχόμενο η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό να έχει ήδη διασπαρεί στην κοινότητα από άτομα που δεν υποψιάστηκαν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό και επομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο αναμένεται να ενεργοποιήσει την εργαστηριακή εξέταση για τον νέο κορωνοϊό ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Αλλωστε, από την εξέλιξη της επιδημίας φαίνεται ότι ο ιός σε πολλές χώρες υποανιχνεύεται. Ο κ. Τσιόδρας δεν απέκλεισε να συμβαίνει αυτό και στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι η πιθανότητα αυτή με τα έως τώρα δεδομένα είναι χαμηλή και εξαρτάται πάντα από τα μέτρα που λαμβάνονται. Εξήγησε ότι προς το παρόν η χώρα μας βρίσκεται στη φάση 1 της επιδημίας COVID-19, που αφορά την εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων της νόσου, τα οποία σχετίζονται με ταξίδι σε πληττόμενες περιοχές. Ωστόσο, λαμβάνονται ήδη και μέτρα που αφορούν τη δεύτερη φάση της επιδημίας (διασπορά του ιού και συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα), μεταξύ των οποίων είναι και το προσωρινό κλείσιμο σχολείων αλλά και η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για την καθυστέρηση της επιδημίας εντός της χώρας, τουλάχιστον έως ότου υποχωρήσει η γρίπη και βελτιωθεί ο καιρός, και πάντα με την ελπίδα ότι και ο κορωνοϊός θα έχει την ίδια «συμπεριφορά» στις καιρικές συνθήκες με τον «ξάδελφό» του SARS, τα περιστατικά του οποίου μηδενίστηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Νοσηλεία

Επιπλέον, προχωράει και η προετοιμασία του ΕΣΥ για την επόμενη φάση της επιδημίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στην επόμενη φάση η νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών θα γίνεται σε θαλάμους ή σε ειδικούς χώρους όπου θα απομονώνονται πολλαπλά περιστατικά της νόσου –και όχι σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, όπως συμβαίνει σήμερα–, ενώ οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα θα παραμένουν σπίτι τους.

Αναφορικά με την επάρκεια φαρμάκων που εξετάζονται σε κλινικές μελέτες στο εξωτερικό ως ενδεχόμενη θεραπευτική απάντηση στον νέο κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο συνδυασμός των φαρμάκων που προκρίνεται ως ο καλύτερος –με τα έως τώρα δεδομένα– υπάρχει στα κέντρα αναφοράς και σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξετασθούν από ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων οδηγίες για το πώς και πότε χορηγούνται.

Οδηγίες ΕΟΔΥ

Συστάσεις στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού –ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα– εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Αυτές είναι:

• Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

• Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

• Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).

• Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

• Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων, εκτός εάν είναι απαραίτητο.

• Αμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού και ιατρική αξιολόγηση.

• Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

• Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή