Το ελαιόλαδο ευνοεί την καρδιακή λειτουργία

Το ελαιόλαδο ευνοεί την καρδιακή λειτουργία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων περιορίζει σε ποσοστό 7% η χρήση ελαιολάδου, αντί μαργαρίνης ή μαγιονέζας, σύμφωνα με νέα ιατρική μελέτη στις ΗΠΑ. Οσοι καταναλώνουν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου, πάνω από επτά γραμμάρια ή μισή κουταλιά την ημέρα, έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και 21% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Το ελαιόλαδο, όμως, δεν μοιάζει να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η έρευνα παρουσιάσθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. «Είναι προτιμότερο να αντικαταστήσετε τη μαργαρίνη, το βούτυρο ή τη μαγιονέζα με ελαιόλαδο, αντί να το προσθέσετε μαζί με άλλα ζωικά ή φυτικά λίπη στην υπάρχουσα δίαιτα. Το σημαντικό εδώ είναι η αντικατάσταση», λέει ο δρ Φρανκ Χου, επικεφαλής της έδρας διαιτολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. «Το σημαντικότερο είναι να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά λιπαρά με ελαιόλαδο, περιορίζοντας έτσι τη χοληστερίνη», επισημαίνει ο δρ Χου.

Τα δεδομένα της έρευνας του δρος Χου είχαν επιβεβαιωθεί σε μελέτη του 2013 μεταξύ 7.000 ατόμων, που είχε δείξει ότι όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή δίαιτα, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για διάστημα πέντε ετών, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή. Η έρευνα είχε δείξει επίσης ότι η κατανάλωση ελαιολάδου βοηθούσε στη διατήρηση της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (αλλά όχι το απλό ελαιόλαδο) παράγει το μικρότερο ποσοστό κορεσμένου λίπους μεταξύ ελαίων στο τηγάνισμα, σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα του 2018. Το έλαιο καρύδας ήλθε σε δεύτερη θέση, ενώ το έλαιο «κανόλα», που είναι το δημοφιλέστερο στις ΗΠΑ, χαρακτηρίσθηκε ως το πιο βλαβερό στο τηγάνισμα. Οι Αμερικανοί επιστήμονες του Χάρβαρντ συστήνουν τη χρήση ελαιολάδου σε σαλάτες, αλλά και σάλτσες μακαρονιών, όπως είναι το ιταλικό «πέστο», καθώς και για «σοτάρισμα» λαχανικών, τηγάνισμα σολομού και άλλων ψαριών. «Καλούμε τους πολίτες να υιοθετήσουν μικρές αλλαγές στη δίαιτά τους. Αντί να χρησιμοποιούν βούτυρο στο ψωμί τους, να το βουτούν στο λάδι. Αντί να αγοράζουν έτοιμη σάλτσα σαλάτας, να φτιάχνουν σπιτικό λαδόξιδο με ελαιόλαδο», τονίζει ο δρ Χου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή