Πώς η «μυϊκή μνήμη» θα μας βοηθήσει να διατηρηθούμε σε φόρμα

Πώς η «μυϊκή μνήμη» θα μας βοηθήσει να διατηρηθούμε σε φόρμα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενθαρρυντικά νέα για όσους ζουν κάτω από καθεστώς καραντίνας και κοινωνικής απομάκρυνσης προσφέρει νέα επιστημονική έρευνα, που έδειξε ότι μυϊκές ομάδες που έχουν γυμναστεί στο παρελθόν αναπτύσσουν μοριακή μνήμη της άσκησης, που διατηρείται ακόμη και ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας. Μόλις αρχίσουμε πάλι να ασκούμεθα, η μυϊκή αυτή μνήμη αφυπνίζεται και επιταχύνει τη διαδικασία ανάκτησης της αρχικής μυϊκής μας μάζας.

Η κοινή αντίληψη για τη μυϊκή μνήμη αφορά την ικανότητα του ανθρώπου να αποκτά δεξιότητες, τις οποίες δεν ξεχνάει ποτέ, όπως το βάδισμα, το ποδήλατο και το κολύμπι. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των δραστηριοτήτων αυτών εντυπώνονται μόνιμα στους νευρώνες μας και αποθηκεύονται στον εγκέφαλο για μελλοντική χρήση.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν εάν οι μνήμες της σωματικής άσκησης παραμένουν και στους μυς, επηρεάζοντας θετικά την αποτελεσματικότητα της γυμναστικής που θα κάνουμε στο μέλλον. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ηλικιωμένοι άνδρες που δεν γυμνάζονταν και ολοκλήρωσαν 12 εβδομάδες γυμναστικής με βάρη, ενίσχυσαν σημαντικά τη μυϊκή τους μάζα. Ο όγκος αυτός εξαφανίσθηκε όταν διέκοψαν τη γυμναστική, για να επανέλθει ταχύτερα όταν άρχισαν πάλι την άσκηση. Σε πειραματόζωα, μυϊκά κύτταρα ποντικών και αρουραίων ανέπτυξαν επιπλέον πυρήνες όταν τα ζώα ασκούνταν τακτικά. Τμήματα των νέων αυτών πυρήνων παρέμειναν ενεργά ακόμη και όταν τα πειραματόζωα διέκοψαν την άσκηση. Οι επιπλέον πυρήνες ενδέχεται να προετοιμάζουν τους μυς για ταχεία επανάκτηση όγκου και ισχύος όταν τα ζώα αρχίσουν πάλι να γυμνάζονται. Η ανάπτυξη επιπλέον πυρήνων δεν παρατηρείται, όμως, στον άνθρωπο.

Σουηδοί ερευνητές εστίασαν τη μελέτη τους στο ενδεχόμενο η δραστηριότητα γονιδίων και πρωτεϊνών στο εσωτερικό των μυών να εξηγεί το φαινόμενο της μυϊκής μνήμης. Οι ερευνητές μελέτησαν 19 νέους άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό γυμναστικής ή σπορ και τους ζήτησαν να γυμνάσουν ένα μόνο πόδι ο καθένας.

Η γυμναστική αυτή διήρκεσε 10 εβδομάδες, ενώ οι εθελοντές διέκοψαν εντελώς κάθε άσκηση για 20 εβδομάδες. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γενετική δραστηριότητα των γυμνασμένων ποδιών επέτρεψε στους μυς να είναι γενετικά και μεταβολικά πιο έτοιμοι για ενίσχυση και διόγκωση, παρά οι μύες των ποδιών που δεν είχαν ασκηθεί. «Η μελέτη στηρίζει την άποψη ότι η μυϊκή μνήμη μπορεί να εντοπίζεται σε γονιδιακό και πρωτεϊνικό επίπεδο», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Μάρκους Μόμπεργκ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι, έτσι, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για όσους είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν έγκλειστοι στα σπίτια τους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Οταν λοιπόν ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια, η μυϊκή μας μάζα αναμένεται να αποκατασταθεί ταχύτατα, σύμφωνα με τον δρα Μόμπεργκ. Στο μεταξύ, όλοι μας μπορούμε να διατηρηθούμε σε φόρμα με χαλαρή άσκηση ακόμη και μέσα στο σπίτι μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή