ΥΓΕΙΑ

Οδηγίες σε άτομα που υποφέρουν από κεφαλαλγίες

Οδηγίες σε άτομα που υποφέρουν από κεφαλαλγίες

Διατήρηση του κανονικού προγράμματος ύπνου και διατροφικών συνηθειών, προσοχή στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τήρηση της θεραπείας σύμφωνα με τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού, συστήνουν οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στα άτομα που υποφέρουν από κεφαλαλγίες και τα οποία ενδεχομένως να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης και το άγχος που αυτές επιφέρουν.

Οπως αναφέρουν σε άρθρο τους ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας Δήμος-Δημήτριος Μητσικώστας, και ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Ναβάρας (Ισπανία) Πάμπλο Ιριμία Σιέρια, η κεφαλαλγία αν και είναι σύμπτωμα του COVID-19 όπως και πολλών ιογενών λοιμώξεων –πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 8% των ασθενών με κορωνοϊό ανέφεραν κεφαλαλγία– δεν είναι χρήσιμη για τη διάγνωση ή την εξέλιξη της λοίμωξης. Οι ασθενείς με πρωτοπαθείς πονοκεφάλους (π.χ. ημικρανία, κεφαλαλγία τύπου τάσεως, αθροιστική κεφαλαλγία), συχνά υποφέρουν επιπλέον από άγχος και διαταραχές του συναισθήματος, που αυξάνουν τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των πρωτοπαθών κεφαλαλγιών. Αυτοί οι ασθενείς επομένως, χρειάζονται αυξημένη ιατρική περίθαλψη υπό τις τρέχουσες συνθήκες που μεγιστοποιούν το άγχος λόγω της απομόνωσης, ή του φόβου μόλυνσης, νόσησης και θανάτου.

Οι ασθενείς με πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τη θεραπεία που ο ιατρός τους έχει συστήσει και να είναι προσεκτικοί με τη διατροφή τους, ιδιαίτερα με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών που μπορεί να αυξηθεί σε συνθήκες απομόνωσης, ανίας και άγχους. Η διατήρηση του κανονικού προγράμματος ύπνου και των διατροφικών συνηθειών και η διαχείριση του άγχους είναι πολύ σημαντικές, καθώς αποτελούν κοινούς εκλυτικούς παράγοντες πρωτοπαθών κεφαλαλγιών, δεν δημιουργούν δηλαδή τις παθήσεις αυτές, αλλά τις επιδεινώνουν. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να θυμούνται ότι η λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ημικρανιών και της κεφαλαλγίας τύπου τάσεως πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα, γιατί η αυξημένη χρήση τους επιδεινώνει τη συχνότητα και την ένταση των κεφαλαλγιών, ενώ ειδικά η χρήση στεροειδών (κορτιζόνης), που μπορεί να προκαλέσει ανοσοκαταστολή, θα πρέπει να επαναξιολογείται από τον θεράποντα ιατρό.