ΥΓΕΙΑ

Ο κορωνοϊός είναι αερόβιος, λένε 239 επιστήμονες

Ο κορωνοϊός είναι αερόβιος, λένε 239 επιστήμονες

Η έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας είναι μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Εστιατόρια, γραφεία, μπαρ, και αγορές μετατρέπονται σε νέες εστίες κρουσμάτων, γεγονός που απλά αποδεικνύει κάτι που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αρνείται πεισματικά: Ο ιός είναι αερόβιος και παραμένει στον αέρα των κλειστών χώρων επί τρεις ώρες, προσβάλλοντας όσους βρίσκονται εκεί. Η παραδοχή αυτή της πραγματικότητας αμέσως καθιστά αναγκαία τη μεταβολή των συστάσεων και των μέτρων αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού: μάσκες στους κλειστούς χώρους, παρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, καλύτερα συστήματα εξαερισμού, ελαχιστοποίηση της ανακύκλωσης του αέρα, χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και πολλά άλλα. Αυτά ακριβώς υπογραμμίζουν 239 επιφανείς επιστήμονες από 32 κράτη του κόσμου, σε ανοικτή επιστολή προς τον ΠΟΥ, ζητώντας την αναθεώρηση της θεωρίας περί μετάδοσης αποκλειστικά με μεγάλα σταγονίδια. Ο διεθνής Οργανισμός οφείλει να παραδεχθεί τον κίνδυνο των αερολυμάτων, ακόμα και εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, καταλήγουν οι επιστήμονες. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, Λόρενς Γκόστιν, «η αξιοπιστία του ΠΟΥ υπονομεύεται από τα διαρκή αντιφατικά του μηνύματα, όπως η μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς, η αερόβια μετάδοση και η χρήση μασκών», αναγνωρίζοντας ωστόσο τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται, έχοντας την ευθύνη να καταλήξει σε συστάσεις για όλο τον κόσμο.

Αισιόδοξα τα νέα για τη βελτίωση της φαρμακευτικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων COVID-19. Η αμερικανική Regeneron Pharmaceuticals ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε την τελική φάση κλινικής δοκιμής ενός «κοκτέιλ» αντισωμάτων που πιθανώς να μπορούν να αποτρέψουν τη λοίμωξη ατόμων που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό. Στο εν λόγω «φαρμακευτικό κοκτέιλ» περιλαμβάνεται ένα αντίσωμα που παρήχθη από τη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και ένα άλλο που απομονώθηκε από ασθενείς που ανέρρωσαν από COVID-19. Εχει σχεδιαστεί ώστε τα αντισώματα να προσκολλώνται στη μολυσματική ακίδα της επιφάνειας του κορωνοϊού, περιορίζοντας την ικανότητά του να εισβάλει σε περισσότερα κύτταρα.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ισπανική μελέτη διαπίστωσε ότι το 5,2% του πληθυσμού της Ισπανίας έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό. Προκειμένου να καταλήξουν σε συμπέρασμα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Υγείας Καρολος Γ΄ υπέβαλαν σε τεστ αντισωμάτων 70.000 Ισπανούς σε όλη την ισπανική επικράτεια τρεις φορές κατά το τελευταίο τρίμηνο. Ετσι διαπίστωσαν ότι 14% των συμμετεχόντων που βρέθηκαν στην αρχή της μελέτης θετικοί στην ύπαρξη αντισωμάτων της COVID-19, όταν εξετάστηκαν μετά τρεις μήνες ήταν αρνητικοί, γεγονός που σημαίνει ότι η ανοσία μας έναντι της ιογενούς πνευμονίας δεν διατηρείται περισσότερο από τρεις μήνες.

Τέλος, μελέτη που εκπονήθηκε στο γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και το σουηδικό ινστιτούτο Καρολίνσκα του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης έδειξε ότι ένα ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που διαθέτει στο γονιδίωμά του γενετικό υλικό από τους Νεάντερταλ, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει από COVID-19. Οι ερευνητές αγνοούν για ποιο λόγο αυτή η περιοχή του χρωμοσώματος 3, αποτελούμενη από έξι γονίδια, αυξάνει τον κίνδυνο της COVID-19. Παλιότερα οι ανθρωπολόγοι εκτιμούσαν ότι τα γονίδια που κληροδότησαν οι Νεάντερταλ επιβίωσαν επειδή προστατεύουν τον φορέα τους από τις λοιμώξεις, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει.